Stemming over Europese regulering MiCA uitgesteld door onrust over amendement

De stemronde van het Parlement van de Europese Unie over uniforme cryptoregulering is uitgesteld. Dat deelt de Duitse Europarlementariër Stefan Berger die nauw betrokken is bij deze zaak.

Twijfels door mining-amendement

Het gaat hierbij om MiCA, wat staat voor Markets in Crypto Assets. Over een aantal dagen, namelijk op 28 februari, zou er een stemming plaatsvinden over het rapport. Volgens Berger zijn er echter misstanden ontstaan over de strekking van de beoogde regulering.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

MiCA heeft tot doel om in Europa één lijn te trekken ten behoeve van VASP's en cryptovaluta. Deze Virtual Asset Service Providers zijn een dure benaming voor cryptobeurzen en -bedrijven (waaronder ATM-exploitanten).

Berger is verslaggever van de ontwikkelingen rondom het MiCA-rapport. Gisteren kwam het rapport door een amendement in opspraak. Enkele parlementariërs wilden een bepaling toevoegen over mogelijke restricties op proof-of-work (en daarmee een mogelijk verbod op bitcoin mining).

Berger reageert nu:

"Het is voor mij van cruciaal belang dat het MiCA-rapport niet verkeerd wordt geïnterpreteerd als een de facto Bitcoinverbod."

Uitstel van stemming

De Duitser vervolgt:

"De discussie over MiCA laat zien dat passages van het conceptrapport verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. Men kan het zien als een verbod op proof-of-work. Het zou fataal zijn als het EU-Parlement onder deze omstandigheden het verkeerde signaal afgeeft met de stemming."

Daarmee lijkt Berger te doelen op het feit dat MiCA vooral gericht is op de regulering van de industrie, en niet op bitcoin als activaklasse. Hij lijkt te vrezen dat deze bepaling het stemgedrag kan beïnvloeden. Dat men bijvoorbeeld tegen stemt vanwege deze specifieke bepaling, maar eigenlijk wel voor de beoogde regulering van de cryptomarkt is.

"In dit verband zie ik de dringende noodzaak om de besprekingen en onderhandelingen met de fracties over dit onderwerp te hervatten en om duidelijke feiten te creëren over de het mining-vraagstuk."

Berger sluit af dat hij een poging gaat doen om een compromis te bereiken om een goed wettelijk kader te maken om cryptovaluta te reguleren, terwijl het proof-of-work vraagstuk nog even buiten beschouwing wordt gelaten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws