Europarlementariërs dienen amendement in tegen Bitcoin mining

Er gaan geluiden dat (en select groepje) wetgevers van de Europese Unie (EU) een algeheel verbod op Bitcoin mining wil. Althans, er zou een limiet moeten komen op het vermeend klimaatdesastreuze proof-of-work mechanisme.

Poging om mining in te perken

Allereerst: het is nog lang niet zo ver, áls het überhaupt ooit op een verbod uitkomt. Het begint allemaal bij de regulering die voor de Europese markt wordt opgesteld, ook wel bekend als de Markets in Crypto Assets (MiCA). Hierin komt misschien een bepaling over proof-of-work (PoW).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

PoW is het consensusmechanisme van Bitcoin. Miners leggen rekenkracht in om daarmee het recht te verdienen om een block aan de blockchain te mogen toevoegen. Met deze daad valideren ze transactiess en beveiligen ze het netwerk. Om dit recht af te dwingen, legt iedere miner zo veel mogelijk rekenkracht in. Dit proces vreet elektriciteit.

Het discussiepunt is nu dat proof-of-work in de 27 lidstaten zou kunnen worden beperkt. Er gaan concepten rond van de bepalingen hierover. Let op: het gaat niet om een voorstel van de Commissie zelf. Het komt uit de hoge hoed van een zestal parlementsleden.

Amendement

Simon Besters deelt op Twitter enkele screenshots over amendement 762. De individuen stellen een wijziging voor van de initiële tekst die de Commissie heeft opgesteld. In het origineel stond níets over proof-of-work.

Zet zestal wil het voorstel uitbreiden door er allerlei nieuwe dingen aan toe te voegen, waaronder AML, belastingen en dus ook mining.

"Het consensus mechanisme om transacties te valideren kan een substantiële impact hebben op het milieu. (...) Deze eigenschappen kunnen de Europese en wereldwijde inspanningen om klimaat- en duurzaamheidsdoelen te bereiken ondermijnen."

Om deze reden willen ze criteria opstellen voor cryptovaluta, met het oog op deze duurzaamheid.

Het is niet voor het eerst dat dit soort geluiden rondgaan. Een hoge ambtenaar van een Europese waakhond wil ook verbod op bitcoin mining, nadat hij dit plan in zijn thuisland Zweden ook al opperde.

In Zweden krijg hij echter tegengas van Vattenval. Het energiebedrijf stelt dat bitcoin voor hen juist belangrijk is, omdat mining als een controleerbare buffer is voor energiebelasting.

Nuance

De Bitcoinindustrie hoeft echter niet direct in de paniekmodus te schieten. Het ligt niet voor de hand dat dit amendement ook het eindrapport zal halen. En zélfs als er criteria worden opgesteld voor cryptovaluta die in Europa gedoogd worden, dan kan bitcoin hier zelfs nog gewoon onder vallen.

Bitcoin mining is namelijk helemaal niet zo slecht voor het milieu als dat altijd gesteld wordt. De miningindustrie is juist een aanjager gebleken van renewables. De energiemix van Bitcoin is stukken groener dan die van een gemiddeld land in Europa.

Dit onderwerp hebben we in onderstaande artikelen al eensuitgebreid uitgelegd.

De bepaling zou kunnen worden opgenomen in de volgende versie van het rapport. Maar tegelijkertijd zou dit pas vanaf januari 2025 van kracht moeten gaan. Ook hebben de Europese Raad en het Parlement hier nog niets over kunnen zeggen.

Debat

EU-parlementariër Stefan Berger, die als wetgever verantwoordelijk is voor de procedure en inhoud van MiCA, zei tegen Coindesk dat het debat over de energiekwestie een beetje uit de hand is gelopen.

"De Groenen en Socialisten bekritiseren het concept van proof-of en het energieverbruik. Ze zeggen dat bitcoin meer energie verbruikt dan Nederland."

Hij heeft niet het gevoel dat er in MiCA plaats is voor dit soort technologische regels. De focus van MiCA ligt voornamelijk op de regulering van de cryptomarkt, en dan in het bijzonder op uitgevers van cryptovaluta, stablecoins, beurzen (VASP's)en gebruikers. Het doel is om één lijn te kunnen trekken in Europa.

Wel is Berger van mening dat cryptovaluta die PoW gebruiken een onafhankelijke beoordeling in de whitepaper moeten hebben over het potentiële energieverbruik.

Ironisch genoeg is er bij Bitcoin niet iemand die je hiervoor kunt aanwijzen. Wie is sinds het verdwijnen van Satoshi verantwoordelijk voor zo'n uitleg?

De drie EU-instellingen, namelijk de Europese Commissie, de Raad en het Parlement, zullen zich binnenkort gaan buigen over de laatste details van MiCA. Het is niet ondenkbaar dat het amendement wordt geschrapt en het onderwerp weer uit de dialoog verdwijnt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropamining