Sterke Amerikaanse banenmarkt is slecht nieuws voor bitcoin

De Amerikaanse banenmarkt staat momenteel centraal in de analyses van praktisch iedere econoom. Het lukt de Federal Reserve (centrale bank) maar niet om de inflatie definitief onder de duim te krijgen, wat vooral het gevolg lijkt van de sterke Amerikaanse banenmarkt. De werkloosheid ligt met 3,4 procent op het laatste punt sinds het jaar 1969.

Sterke banenmarkt

In januari 2023 werden er plotseling en compleet onverwachts ruim 500.000 banen toegevoegd in de Verenigde Staten. Dit maakte dat de verwachtingen over het pauzeren van de renteverhogingen door de Federal Reserve weer even de koelkast in moesten.

De volgende rentevergadering van de Federal Reserve staat voor 22 maart op het programma. Voor dat moment krijgt de Amerikaanse centrale bank nog één banenrapport, waarna het een besluit moet nemen over de rente.

Voor nu is de verwachting dat de Federal Reserve de rente op 22 maart met 0,25 procent zal verhogen naar de range van 4,75 tot 5,00 procent. De kans daarop is volgens de markt 71,6 procent.

Sterke Amerikaanse banenmarkt is slecht nieuws voor bitcoin

Er is nog een scenario waarin de Federal Reserve harder zal optreden en de rente met 0,50 procent verhoogt naar 5,00 tot 5,25 procent. Op vrijdag komt er weer nieuwe data over de Amerikaanse banenmarkt vrij en voor de rentevergadering krijgt de Federal Reserve ook een nieuwe CPI en data over de retail-verkopen in de Verenigde Staten.

Federal Reserve hoopt op slecht nieuws

Als je het aan Michael Gaspen van Bank of America vraagt, dan hoopt de Federal Reserve waarschijnlijk op slecht nieuws van de Amerikaanse banenmarkt. “Een beetje slecht nieuws zou goed nieuws zijn voor de Federal Reserve”, aldus Gaspen. “Als de data laat zien dat de her-acceleratie aan het begin van het jaar van korte duur was, dan wordt het voor de Federal Reserve een stuk makkelijker”, zo spreekt hij verder.

De sterke arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de lonen harder groeien dan gehoopt. Normaal gesproken is het natuurlijk prima en goed als de lonen groeien, maar tegen de achtergrond van de torenhoge inflatie die we in 2022 zagen is dat minder goed nieuws voor de centrale bank.

“Onze analyse suggereert dat veel van de ontslagrondes die binnen bijvoorbeeld de tech-wereld zijn aangekondigd, zich pas twee maanden later zullen laten voelen. Als dat klopt, dan zien we het aantal werkloosheidsclaims waarschijnlijk toenemen in maart”, aldus Wong, Paul en Winger voor Bloomberg Economics.

Alles bij elkaar ziet het er op dit moment niet goed uit voor bitcoin op macro-economisch front. De Federal Reserve lijkt aan te sturen op hogere rentes en alle data wijst erop dat dit ook nodig is om de inflatie daadwerkelijk onder controle te krijgen. Wat dat betreft kan het weleens een lastige periode worden voor de digitale munt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....