'Stijgende rente maakt bitcoin een steeds minder aantrekkelijke investering'

'Stijgende rente maakt bitcoin een steeds minder aantrekkelijke investering'

Als gevolg van de torenhoge inflatie die overal ter wereld opdook in 2022, zijn centrale banken begonnen met het verhogen van de rente. In de Verenigde Staten is de rente bijvoorbeeld met 4,25 procent gestegen tijdens het afgelopen jaar, wat bitcoin en andere risico-assets tot een minder aantrekkelijke investering maakt.

Hoe kan dit?

De rente stond in Westerse economieën als die van de Verenigde Staten en Europa jarenlang rond het nulpunt. Dit maakte dat je weinig tot geen rendement op staatsobligaties kon pakken en dat het effectieve rendement op deze beleggingen in de meeste gevallen zelfs negatief was als gevolg van de inflatie.

In december 2020 was er zelfs sprake van een recordhoeveelheid van schulden die een negatieve rente opbrachten. Het ging destijds om 18,4 biljoen dollar aan schulden met een negatieve rente. Dit maakte dat investeerders op zoek moesten naar alternatieven, waar onder andere bitcoin van profiteerde.

'Stijgende rente maakt bitcoin een steeds minder aantrekkelijke investering'

Inmiddels is de rente weer flink opgeklommen en is die berg van negatief renderende schulden naar nul teruggebracht. Op dit moment is het voor investeerders weer aantrekkelijk om voor de relatieve zekerheid van staatsobligaties te kiezen, omdat ze daar een gegarandeerd rendement kunnen krijgen. Iets wat we voor bitcoin natuurlijk niet kunnen zeggen.

Ellende nog niet voorbij

We zijn na een jaar van renteverhogingen echter nog steeds niet van de torenhoge inflatie af. In de Eurozone bungelt de inflatie nog altijd rond de 10 procent en in de Verenigde Staten gaat het om ongeveer 7 procent. Dit maakt dat centrale banken waarschijnlijk nog niet klaar zijn met het verhogen van de rente, wat op de korte termijn weinig goeds belooft voor bitcoin.

Wat dat betreft gaan we met bitcoin een paar interessante maanden tegemoet. De grote vraag is hoe bitcoin zich in dit klimaat weet te houden en wat er met de koers zou gebeuren bij een eventuele wereldwijde recessie. Bitcoin is een kindje van de recessie van 2008, maar heeft in zijn levensloop nog nooit vanaf het begin een recessie meegemaakt.

Normaal gesproken doen assets als goud het goed in een klimaat van economische rampspoed, maar voor bitcoin kunnen we daar simpelweg niets over zeggen. De komende maanden tot jaren moeten uitwijzen in hoeverre bitcoin een asset is waar mensen naartoe vluchten als de economie begint te wankelen. Het jaar 2022 was wat dat betreft geen goede voorbode voor bitcoin.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties