Stijging van bitcoin zorgt voor bloedbad op futuremarkt

De bitcoin koers maakte de afgelopen 24 uur een flinke stijging door. De prijs van BTC staat op het moment van schrijven $20.600. Dat is 8% hoger dan gisteren. Het kwam sommige handelaren duur te staan: er werd voor $693 miljoen aan futures geliquideerd.

De stijging zorgt echter niet alleen voor juichende mensen. Op de derivatenmarkt vallen ook slachtoffers bij grote prijsbewegingen. Met futures kun je speculeren op de toekomstige prijs van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De derivatenmarkt is bij veel beurzen groter dan de spotmarkt. Dat zorgt er ook voor dat we opmerkelijke cijfers zien.

Het platform Coinglass.com houdt de data op de grootste beurzen bij. Hieronder zie je cijfers van de afgelopen uren.

Laatste uur $144 miljoen
Laatste 4 uur $146 miljoen
Laatste 12 uur $329 miljoen
Afgelopen 24 uur $693 miljoen

Hieronder vind je ook een grafiek van de cijfers. Je kunt goed zien wanneer bitcoin flink begon te stijgen. Dat zorgde direct voor een reactie op de futuremarkt.

Meer dan $600 miljoen aan bitcoin futures geliquideerd

Meer miljoenen verdampt

Naast bitcoin zijn er ook nog tal van futurecontracten voor allerlei tokens. Ook daar werd flink wat geld verloren (en gewonnen). In totaal ging het volgens Coinglass om $1,37 miljard.

Meer dan $600 miljoen aan bitcoin futures geliquideerd

Futures

Met bitcoin futures kun je dus speculeren op de toekomstige prijs van bitcoin. Deze derivatenmarkten zijn voor veel beurzen de grootste bron van handelsvolume. Daarachter komt pas de spotmarkt, waar je direct bitcoin koopt of verkoopt.

In de praktijk neemt iemand een short of long positie in. Je gaat met dit financieel contract een weddenschap aan met iemand anders. Er is dan een bepaalde afloopdatum of leverdatum waarop het contract afloopt. Je kunt tussendoor ook je positie sluiten en je verlies of winst nemen. Afhankelijk van het koersverloop van bitcoin pakt dit goed of slecht uit.

Veel bitcoinderivaten hebben stiekem niet zoveel met bitcoin te maken. Veruit de meeste contracten worden met USDT (Tether) gesetteld. Bij partijen als CME kunnen handelaren met de good old dollar en bitcoin futures aan de slag.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!