SWIFT brengt blockchain naar banken met tests op digitale activa in 2025

626 totale weergaven

SWIFT gaat experimenten uitvoeren voor digitale activa en valuta, waardoor blockchaintechnologie dichter bij mainstream bankieren komt.

Transacties met digitale activa

SWIFT, het wereldwijde berichtennetwerk dat meer dan 11.500 financiële instellingen met elkaar verbindt, heeft plannen aangekondigd om in 2025 te beginnen met live tests voor transacties met digitale activa en valuta.

Deze stap markeert de eerste stap van SWIFT in echte blockchain-gebaseerde settlements na jaren van testen in gesimuleerde omgevingen.

Waar gaan de tests over?

Deze live tests zullen plaatsvinden in Noord-Amerika, Europa en Azië, waarbij banken digitale activa en traditionele valuta kunnen verhandelen op het wereldwijde platform van SWIFT.

SWIFT wil het gefragmenteerde landschap van digitale activa verenigen en digitale en fiatvaluta’s naadloos met elkaar verbinden. De tests zullen zich richten op betalingen, valutatransacties en effectenafwikkeling met behulp van blockchaintechnologie.

De kloof tussen traditionele en digitale financiën overbruggen

Door verschillende blockchainnetwerken met elkaar te verbinden, hoopt SWIFT het groeiende probleem van “digitale eilanden” op te lossen, waar platforms van elkaar zijn losgekoppeld.

De infrastructuur van SWIFT zal banken in staat stellen om via één platform toegang te krijgen tot meerdere soorten digitale activa en valuta.

Het initiatief heeft aandacht gekregen door de snelle opkomst van token-activa, waarbij schattingen wijzen op een wereldwijde marktwaarde van $30 biljoen in 2034.

Wat betekent dit voor banken?

Voor banken als JPMorgan Chase en Citigroup, die hun blockchaincapaciteiten al hebben ontwikkeld, zouden de live tests een soepelere overgang naar digitale valuta kunnen bieden.

Deze tests bieden de bankpartners van SWIFT ook de mogelijkheid om te experimenteren met settlements van digitale activa, terwijl de interoperabiliteit met traditionele banksystemen behouden blijft.

 

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....