Criminelen stelen $27.000 aan Bitcoin (BTC) met een simpel belletje

Criminelen stelen $27.000 aan Bitcoin (BTC) met een simpel belletje

Een Amerikaanse man is op een hele vervelende manier een hoop geld verloren: criminelen maakte gebruik van een aantal trucs om gegevens los te weken. Het slachtoffer verloor $27.000 in bitcoin (BTC). Dat meldt KTVU FOX2.

Bitcoin diefstal

De 48-jarige Amerikaan deed op 14 januari aangifte, hij kreeg een tekstbericht van iemand die zich voordeed als zijn telefoonprovider. Met een bericht dat leek op T-Mobile probeerde de criminelen hun slachtoffer in de val te lokken. Zij vertelde hem dat zijn account werd geblokkeerd omdat er iemand probeerde in te loggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij geloofde het verhaal en trapte daarna in een nog veel grotere val.

Kort daarna kreeg hij een belletje van een anoniem nummer. De man aan de andere kant deed zich voor als een werknemer van het hardwarebedrijf Ledger. Dat bedrijf lekte vorig jaar de gegevens van honderdduizenden klanten, van een gedeelte van de slachtoffers liggen nu ook telefoonnummers en huisadressen op straat.

De beller wist de 48-jarige op deze manier te verleiden tot het delen van zijn gegevens te delen. Dat was alles wat ze nodig hadden om zijn bitcoin te stelen.

Het is nog niet duidelijk hoe de criminelen aan zijn gegevens kwamen, maar de kans is groot dat dit (mede) kwam door het datalek. Duizenden bitcoiners krijgen mails, tekstberichten of worden zelfs gebeld door criminelen die hopen wat bitcoin te kunnen stelen.

Bitcoin veilig opslaan

Regel één is simpel: deel je gegevens niet met iemand anders. Niet online, niet offline en al helemaal niet met een anonieme beller. Je private keys zijn de toegang tot jouw fondsen. De wereld van bitcoin is hard, want weg is weg.

Partijen als Ledger of grote beurzen zullen je nooit vragen om gevoelige informatie over je bitcoin.

Als je je BTC niet zelf opslaat maar het bij een andere partij laat staan moet je ook goed opletten. Een veelgebruikte manier om toegang te krijgen tot jouw accounts bij beurzen is sim-swapping. Criminelen proberen jouw telefoonprovider te overtuigen dat ze jou zijn, om vervolgens te vertellen dat ze hun simkaart kwijt zijn.

Als de gegevens van jouw simkaart terecht komen bij deze boeven dan kunnen zij bijvoorbeeld tweefactorauthenticatie (2FA) omzeilen. Dit is een veelgebruikte manier om je accounts beter te beveiligen.

Je kunt sim-swapping voorkomen door contact te zoeken met jouw provider en daarmee een wachtwoord af te spreken. Een vreemde die zich voordoet als een ander weet dat wachtwoord niet en kan dus niet zomaar je simkaart kopiëren.

Poll

Krijg jij wel eens phishing berichten over bitcoin?

Lees meer over:
Bitcoin misdaad

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan