Hacker eist 6 bitcoin in ruil voor telecomdata van 100 miljoen klanten

Telecomgigant T-Mobile US doet op dit moment onderzoek naar een potentieel datalek waarbij de gegevens van 100 miljoen gebruikers buitgemaakt zijn, zo laat Vice Motherboard weten. Dat is het geval als de claims van een anonieme poster op een ondergronds forum waarheid blijken te zijn.

Maar wat heeft dat met bitcoin te maken? Nou, de hacker in kwestie verlangt 6 bitcoin in ruil voor de data. Wat zou uitkomen op een bedrag van ongeveer 240.000 euro.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hacker heeft gevoelige persoonsgegevens buitgemaakt

Volgens Motherboard, dat enkele samples van de data heeft ingezien, gaat het onder andere om bsn-nummers, telefoonnummers, volledige namen, fysieke adressen, IMEI-nummers en rijbewijzen.

De hacker heeft aan Motherboard laten weten de data momenteel vooral op de private markt te verkopen, maar een subset van de data te bewaren voor T-Mobile. Daartoe behoren onder andere 30 miljoen bsn-nummers en rijbewijzen.

Daar hoopt de hacker dus 6 bitcoin voor te ontvangen. T-Mobile heeft in ieder geval alert gereageerd op de hack, want de hacker heeft inmiddels al geen toegang meer tot de servers van het bedrijf.

Een woordvoerder van T-Mobile laat weten dat het bedrijf op de hoogte is van de claims en momenteel actief onderzoek doet naar de validiteit daarvan. “We hebben op dit moment geen extra informatie om te delen,” aldus de woordvoerder tegenover Vice.

Niet het eerste cyberschandaal voor T-Mobile

Dit is niet de eerste keer dat T-Mobile op deze manier in het nieuws komt. In februari is de mobiele provider namelijk aangeklaagd door een slachtoffer die voor $450.000 aan bitcoin verloor in een SIM-swap aanval.

Middels een SIM-swap is het voor hackers mogelijk om in te loggen bij sommige financiële dienstverleners, accounts van sociale media en mogelijk ook bepaalde tweestapsverificatie.

In dit geval was slachtoffer Calvin Cheng van mening dat het beveiligingsbeleid van T-Mobile niet afdoende is om ongewilde toegang tot de accounts van klanten te voorkomen.

Eerder in juli van 2020 werd T-Mobile ook al aangeklaagd door de CEO van een cryptobedrijf die in een serie van SIM-swaps voor $8,7 miljoen aan digitale assets verloor.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....