Taksvlucht: beleggers uit India sturen $3,8 miljard aan crypto naar buitenland

Beleggers uit India verplaatsen hun crypto naar buitenlandse beurzen vanwege belastingregels in eigen land. Het gaat om 3,8 miljard dollar aan handelsvolume dat van lokale naar buitenlandse beurzen gaat.

Dat blijkt uit onderzoek van Esya Center, een denktank uit New Delhi. Verklaring van deze cryptovlucht zijn strengere belastingregels die per 1 februari 2022 gelden.

In de periode februari-oktober 2022 is er in totaal 3,8 miljard dollar aan cryptocurrency’s verschoven. Dit rapport is het eerste relevante wat de strengere belastingregels in India tot gevolg hebben.

Premier Narendra Modi heeft 1 februari 2022 een cryptowinstbelasting van 30% aangekondigd en een belasting van 1% op alle cryptotransacties. De winstbelasting was van kracht per 1 april en de transactiebelasting per 1 juli.

De maatregelen betekenden een doodsteek voor de lokale exchanges die maar liefst 80 procent aan handelsvolume in rook zagen opgaan, zo blijkt uit dit onderzoek. Onder meer Nischal Shetty, CEO en oprichter van WazirX, een van India’s grootste beurzen, waarschuwde dat zijn klanten hun bezit in het buitenland gaan stallen omdat daar géén transactiebelasting geldt.

De onderzoekers zijn ook kritisch op het gevoerde beleid. ‘We verwachten een grote negatieve impact op de belastinginkomsten, en bovendien zijn transacties minder te traceren, terwijl dit ook beleidsdoelen zijn. De huidige belastingregels kunnen leiden tot een verlies van $1.200 miljard aan lokaal handelsvolume in de komende vier jaar’.

Volgens de onderzoekers is de sector ‘kreupel’ gemaakt onder de huidige regels en zullen ‘bijna alle klanten’ naar buitenlandse beurzen vluchten. Ze stellen voor om de transactiebelasting te verlagen van 1% naar 0,1%.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIndia

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...