$1,6 miljoen aan bitcoin bevroren vanwege oplichting met mobiele app

Het Indiase onderzoeksbureau voor financiële criminaliteit heeft 85,9 bitcoin bevroren. Het miljoenenbedrag had te maken met een twee jaar oude fraudezaak met gaming-apps.

Cryptoscam

In totaal gaat het om $1,6 miljoen dat op een account op Binance stond. Ook zijn er WRX-tokens bevroren, op de van origine Indiase beurs WazirX en ook USDT-tokens ter waarde van bijna $550.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerder deze maand deed het overheidsbureau in een aantal panden in Kolkata een inval. Het vond $2,2 miljoen aan roepies, de Indiase valuta. De 25-jarige eigenaar, Aamir Khan, wordt beschuldigd van een scam ter waarde van $8,5 miljoen.

Het zou gaan om de zogenoemde E-Nuggets-scam. Tijdens de Covid-19-lockdown bood de jonge Indiër verschillende games en een wallet-diensten aan voor mensen die geld stortten. Hoe meer geld er ingelegd werd, hoe meer voordelen men kreeg.

In een verklaring schrijft het bureau:

“Aamir Khan lanceerde een mobiele game-app genaamd E-Nuggets. Het was ontworpen om mensen op te lichten. Na het verzamelen van een aanzienlijke hoeveelheid geld, werden de opname uit de app plotseling stopgezet.”

Een typische exit-scam dus, waarbij de bedenker er met het geld vandoor gaat.

Data verwijderd

Ook verwijderde de man alle gegevens en informatie van de servers van de app. Hij ging er met de cryptovaluta vandoor, waarmee hij echter (onbedoeld) sporen achterliet. Er liepen geldstromen naar WazirX. Khan had hier een dummy-account waar hij cryptovaluta kocht alvorens hij het naar Binance stuurde.

Binance heeft het geld bevroren.

Zo zie je maar weer: bitcoin op beurzen kan worden bevroren en geldstromen zijn door analysebedrijven te volgen. Om anoniem cryptovaluta te gebruiken zijn er toch wel specifieke skills nodig.

Er waren al meer klachten over de man ingediend, door onder andere de Federal Bank, een commerciële bank in India. Ze hadden het vermoeden van witwasactiviteiten via de gaming-app. De lokale politie had naar verluidt geen interesse in de zaak.

Intussen heeft WazirX het lastig. Ze moesten 40% van het personeel ontslaan. De beurs, die dus onder de vleugels van Binance valt, werd eerder ook al beschuldigd van belastingontduiking.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Indiaoplichtingscam