Binance-dochter verdacht van witwassen 350 miljoen dollar

WazirX, eigendom van Binance, wordt in India onderzocht wegens vermeende witwaspraktijken. Volgens de autoriteiten heeft de exchange de Foreign Exchange Management Act uit 1999 geschonden. Het gaat om een mogelijke witwaszaak van omgerekend ruim $350 miljoen.

Witwaszaak

Dat maakt de minister van Financiën van het land, Pankaj Chaudhary, bekend aan lokale media. De cryptoassets zouden van de beurs naar onbekende wallets zijn verstuurd en dat doet de alarmbellen afgaan. In één van de gevallen is de database van WazirX gebruikt en niet zozeer de blockchain die transacties inzichtelijk maakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Minister Chaudhary bepleit meer internationale samenwerking om witwassen af te dwingen. ‘Regels zijn alleen maar effectief zodra instanties internationaal met elkaar samenwerken bij de evaluatie van de voordelen en risico’s van crypto assets’.

Er is een officieel bevel naar het management van WazirX verstuurd om ze verder te kunnen ondervragen.

WazirX

WazirX is in 2019 overgenomen door Binance, maar Indiase toezichthouders nemen de beurs regelmatig op de korrel. In juni 2021 is WazirX onderzocht voor naar verluidt het faciliteren van illegale grensoverschrijdende transacties ter waarde van omgerekend $381,93 miljoen. Volgens het onderzoek hebben Chinese staatsburgers naar verluidt criminele gelden witgewassen door ze via WazirX om te wisselen in Tether USDT.

Volgens de medeoprichters van WazirX, Nischal Shetty en Siddharth Menon, beweerden bij het verdedigen van de uitwisseling dat deze in overeenstemming was met alle toepasselijke wetten. De ondernemers zijn overigens verhuisd naar Dubai omdat de regels in India te streng zijn geworden.

India en cryptocurrency’s is niet echt een gelukkig huwelijk. In april 2018 is gepoogd om crypto’s te verbieden vanwege risico’s op het gebied van witwassen en onder het mom van consumentenbescherming. Die beslissing is echter vernietigd door een uitspraak van het Hooggerechtshof in maart 2020.

In juli dit jaar kondigde de overheid een belasting van bijna 30% aan op rendementen uit cryptovaluta. Dat leidde tot een forse daling van de handelsvolumes. Ook het volume bij WazirX daalde op 30 juni met 74% in vergelijking met een jaar eerder. Ook een naam als Zebpay heeft er last van.

Volgens minister van Financiën Pankaj Chaudhary blijft het strenge fiscale beleid in stand, ook omdat de Reserve Bank of India (RBI) het wil gebruiken als maatregel om gebruikers te ontmoedigen deel te nemen aan “risicovolle” transacties.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIndia

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...