Tegenvallend wetsvoorstel over Bitcoin gepresenteerd door politicus Paraguay

1060 totale weergaven

Er is inmiddels meer bekend over het wetsvoorstel van de Paraguayaanse politicus Carlitos Rejala. Zowel bitcoinmagazine.com en Decrypt geven inzichten in het document. Het blijkt eerder te gaan over regulering van de gehele cryptomarkt, dan over de adoptie van bitcoin als nationale valuta.

Bitcoin wetsvoorstel

Een wetsvoorstel gaat vooral over de regulering van Bitcoin voor de mining industrie en investeerders. De politicus vertelt aan bitcoinmagazine.com het volgende:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Hiermee willen we de innovatie van cryptocurrency’s in Paraguay verwelkomen. Dit is het resultaat van een intensief teamwork van vele experts, van zowel lokale als buitenlandse specialisten.”

Het wetsvoorstel noemt Bitcoin niet bij naam, maar heeft het over termen zoals ‘virtuele activa’, ‘cryptoactiva’ en ‘cryptocurrency’. Het is ook een stuk langer dan het wetsvoorstel van El Salvador. Het gaat om een document van acht kantjes en het is samen opgesteld met senator Silva Facetti. Het bevat 22 artikelen, waarover later meer.

President Bukele van El Salvador was wat dat betreft veel korter en krachtiger: hij focust enkel op bitcoin en het aspect van legal tender, wat staat voor ‘wettig betaalmiddel’.

Het wetsvoorstel van Paraguay suggereert dat de wetgevers meer controle zoeken over de Bitcoin mining industrie. Ook willen ze proberen om beleggers te beschermen. Ze noemen niet specifiek dat ze bitcoin als een wettig betaalmiddel willen erkennen.

Meer details

Dit zijn de meest opvallende punten uit het wetsvoorstel:

  • In “Artikel 5″ gaat het wetsvoorstel in op een ‘licentie voor het minen van virtuele assets”. Die moet worden verleend door het ministerie van Industrie en Handel. 
  • “Artikel 10” gaat in op de regulering van de elektriciteit die de miners afnemen.
  •  “Artikel 11” stelt dat degenen die bitcoin verkopen, worden verboden om “de bitcoin die zij voor derden beheren zonder toestemming van de eigenaar te verkopen, toe te wijzen of over te dragen aan anderen, uit te lenen, of te gebruiken.”

Dit elfde artikel beschermt investeerders die hun bitcoin afgeven aan custodials of derde partijen voor solvabiliteitsproblemen, die kunnen worden veroorzaakt door fractioneel bankieren.

  • “Artikel 3” van het wetsvoorstel definieert bitcoin als eigendom (of: property).
  • “Artikel 14” verduidelijkt dat bitcoin niet zal worden erkend als wettig betaalmiddel.

Al met al gaat het dus voornamelijk om de regulering van de brede cryptomarkt, en niet om de adoptie van bitcoin als schaarse valuta. Hoewel Rejala eerder tweets verstuurde met de hashtags #bitcoin en #paypal, is daar nog niets van terug te zien in het voorstel.

Volgens enkele advocaten is het wetsvoorstel een samenvoegsel van afgewezen voorstellen uit het congres van Argentinië en Colombia.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Bitcoin Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsparaguay