Terugbetalingen Mt. Gox drama doorgeschoven naar september

De crediteuren van Mt. Gox, het beursplatform dat in 2014 ten onder ging, moeten nog iets langer op hun geld wachten. Op de website van het voormalige handelsplatform staat dat de eerste tranche van terugbetalingen nu van 31 juli naar 30 september is doorgeschoven.

Crediteuren mogen kiezen

Wat de terugbetaling van de tegoeden betreft mogen de crediteuren kiezen of ze die in bitcoin, fiatgeld of beiden willen ontvangen. De bedragen worden vervolgens naar de bankrekening of exchange-accounts van de crediteuren gestuurd. In eerste instantie hadden crediteuren tot 10 januari 2023 de tijd om het beursplatform van deze gegevens te voorzien, maar ook die deadline is verschoven naar 10 maart.

Er is in totaal 141.686 bitcoin en 142.846 bitcoin cash beschikbaar voor de crediteuren om te ontvangen. Met het vrijkomen van die tegoeden, komt er dus een gigantische bak aan nieuwe bitcoin op de markt. Dit is echter al maanden bekend, waardoor dit nieuws waarschijnlijk al voor een groot deel in de bitcoin koers verwerkt zit.

Aan de andere kant bestaat er de mogelijkheid dat de crediteuren van Mt. Gox besluiten om die bitcoin en masse te liquideren. Dat zou nog weleens een stevige neerwaartse druk op de koers kunnen opleveren. Nu is de datum voor het vrijkomen van de bitcoin van Mt. Gox dus weer doorgeschoven naar een later moment, waardoor we wat deze ontwikkeling betreft nog even geduld moeten hebben.

Impact van Kraken

Onder de crediteuren van Mt. Gox gaat er een verhaal rond dat de exit van Kraken uit de Japanse markt mogelijk voor de vertraging zorgt. De crediteuren moesten een beursplatform om hun crypto op te ontvangen en Kraken was daar één van. Nu geeft het beursplatform echter aan de intentie te hebben om Japan te verlaten, vanwege de wereldwijde golf van ontslagen binnen het bedrijf.

Sommige crediteuren gaven aan dat het lastig was om hun verificatie op tijd (voor 10 januari) te doorlopen, omdat Kraken het momenteel te druk heeft met andere zaken. De nieuwe deadline van 10 maart helpt de crediteuren op dat front een beetje.

In de Telegram-groep voor de crediteuren van Mt. Gox was er ook iemand te vinden die zei in Japan te wonen en Kraken had gekozen als zijn beursplatform om de bitcoin op te ontvangen. Nadat hij hoorde over de plannen van Kraken om Japan te verlaten, moest hij plotseling van beursplatform wisselen. Om die reden vreesde hij de deadline van 10 januari te missen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....