Tesla gaat in Texas bitcoin minen met zonne-energie

Autobedrijf Tesla gaat bitcoin minen. Dat maakt Adam Back, mede-oprichter van Blockstream bekend. Samen met Block van Jack Dorsey gaan ze met het bedrijf van Elon Musk zonne-energie gebruiken voor een mining farm.

Bitcoin mining door Tesla

Het betreft een locatie in Texas waar Tesla zonneparken en veel batterijen heeft staan. Naar verluidt wordt er 3,8 megawatt aan stroom gebruikt van de 'PV-array van 12 megawattuur Megapack'. De Megapacks zijn grote batterijen die Tesla ontwikkelt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om een proof of concept, waarbij 100% hernieuwbare energie wordt gebruikt om bitcoin te minen. Een mooie stap, gezien Tesla vorig jaar stopte met het accepteren van bitcoinbetalingen vanwege de vermeende uitstoot van CO2 door miners.

Adam Back maakt het nieuws aan CNBC bekend, tijdens de Bitcoin 2022-conferentie die momenteel gaande is.

"Mensen debatteren graag over de verschillende factoren die te maken hebben met bitcoinmining. We dachten, laten we het gewoon bewijzen. Zorg voor een open dashboard zodat mensen kunnen meespelen, misschien kan het andere spelers informeren om mee te doen."

Voor Tesla is bitcoin niets nieuws. Ze kochten vorig jaar $1,5 miljard aan bitcoin uit de markt, om het vervolgens aan te houden als spaarmiddel.

Ze gaan een dashboard maken waarop real-time statistieken over het project te zien zijn. Denk aan informatie over het vermogen dat wordt geleverd net als het aantal bitcoin dat ze ermee hebben verdiend.

Tesla gaat in Texas bitcoin minen met zonne-energie

Emissievrij minen

Het bedrijf zei dat een latere versie van het dashboard ook datapunten voor zonne-energie en opslagprestaties zal bevatten.

Volgens Back is dit een stap om te bewijzen dat bitcoinmining een emissievrije energie-infrastructuur kan financieren en economische groei voor de toekomst kan opbouwen."

Voor Tesla is bitcoin niets nieuws, maar ook voor Texas niet. In de Amerikaanse staat is er een overvloed aan zonne- en windenergie. Het is echter beschikbaar op afgelegen gebieden, waardoor er geen financiële prikkel is om hier infrastructuur voor op te zetten.

Bitcoin miners zijn locatie-onafhankelijk. Als eerste kopers in een gebied, creëren ze een nieuwe markt voor duurzame energie. Ook omdat zonne-energie piekopbrengsten levert, en miners qua afname erg flexibel zijn.

Volgens Adam Back wordt de bouw van de mining farm bij Tesla dit jaar voltooid. Mocht het project in de testfase al winstgevend zijn, dan zouden ze misschien ook kunnen opschalen naar wind-energie.

"Je maakt een berekening van de optimale economische mix tussen zonne-energie en een batterij. Er is 3,8 megawatt aan zonne-energie en één megawatt aan mining, dus je kunt zien dat je overprovisioning nodig hebt, omdat de piekinput van zonne-energie overdag varieert."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over: