Tesla verliest op papier $170 miljoen met bitcoin

Tesla heeft op papier 170 miljoen dollar verloren met zijn bitcoin investering. Het gaat om ongerealiseerd verlies over de eerste negen maanden van 2022. Dat is op te maken uit het kwartaalrapportage van de automaker, gedeponeerd bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Overigens ligt het werkelijke verlies (op papier) op de initiële investering lager, omdat Tesla eerder 64 miljoen dollar winst heeft genomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit de cijfers is op te maken dat de onderneming van Elon Musk in totaal 1,5 miljard dollar heeft gestoken in bitcoin sinds begin 2021. Op papier staat er, vanwege de duikvlucht van bitcoin dit jaar, 170 miljoen dollar aan niet-gerealiseerd verlies in de boeken. Door een eerder gerealiseerde winst van 64 miljoen dollar is het netto verlies 106 miljoen dollar.

Afgemeten naar de bedrijfsresultaten is dit klein bier te noemen. Tesla boekte een winst van 3,3 miljard dollar in de eerste negen maanden van 2022, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Eerder verklapte Tesla nog maar 218 miljoen dollar aan bitcoin op de balans te hebben staan. Dat is iets meer dan 10.000 bitcoin. Dat getal kan kloppen, want in het tweede kwartaal van dit jaar is er ook 926 miljoen dollar aan bitcoin verkocht.

Het zijn een hoop getallen, maar dat komt ook omdat Tesla verplicht is om elke waardeverandering officieel op te nemen in de boeken en kwartaalrapportages en die cijfers verschillen per kwartaal, vanwege de volatiliteit van de munt. Verliezen op een investering kunnen overigens fiscaal afgetrokken worden, terwijl winst pas belast wordt zodra de bitcoin daadwerkelijk verkocht wordt.

Voorman Elon Musk komt regelmatig in het nieuws omdat hij sociale media gigant Twitter wil gaan overnemen voor circa 44 miljard dollar.

Lees meer over:
Tesla

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...