Tether niet langer gedekt door risicovolle bedrijfsobligaties

Tether krijgt al jarenlang vanuit alle mogelijke hoeken kritiek te verwerken over de dekking van hun USDT stablecoin. Nu lijkt het bedrijf zelf de sterke intentie te hebben om aan alle twijfel een einde te maken.

Meer transparantie

In de eerste plaats doet Tether dit door transparanter te zijn over de reserves van het bedrijf. Waar ze voorheen weinig tot niets bekendmaakten over de reserves die de stablecoin dekken, maken ze nu iedere maand met een onafhankelijke partij rapporten op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het verdienmodel van Tether is voor de meeste mensen vaak niet duidelijk. Hoe kun je immers verdienen aan een stablecoin? Dit doet het bedrijf door de reserves te investeren in onder meer obligaties.

Over die obligaties ontvangt het bedrijf een rente, die het vervolgens als winst kan wegzetten. Deze strategie kan echter problemen opleveren als blijkt dat de partijen aan wie Tether geld uitleent hun verplichtingen niet kunnen nakomen. In het kader daarvan heeft het enkele belangrijke beslissingen genomen.

Geen bedrijfsobligaties meer

Vanaf heden heeft Tether namelijk geen bedrijfsobligaties meer op de balans staan. Het is Tether gelukt om de portie bedrijfsobligaties van 30 miljard dollar terug te brengen naar nul, zonder daar een verlies op te moeten schrijven.

Chief Technology Officer Paolo Ardoino is, zo blijkt uit de bovenstaande tweet, in ieder geval enorm trots op zijn bedrijf. Tether zelf geeft aan ernaar te streven om de reserves vooral in de meest veilige liquide assets van de markt te investeren.

Daarmee doelt het uiteraard op Amerikaanse staatsobligaties, waar Tether het afgelopen kwartaal voor ruim 10 miljard dollar in geïnvesteerd heeft. Amerikaanse staatsobligaties zijn op dit moment ook een stuk interessanter, omdat de rente op deze schuldpapieren met het oplopen van de Amerikaanse rente flink is gestegen.

"Tether heeft een divers portfolio met een beperkte blootstelling aan assets waar een hoog risico aan kleeft", zo luidt het laatste bericht van Tether. Waarmee het ook aangeeft dat een deel van de reserves nog in assets zit met een relatief hoog risico.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....