Stablecoin Tether (USDT) verwerkte in totaal $600 miljard aan transacties

Het gebruik van de stablecoin Tether (USDT) op exchanges is nog steeds immens populair. Maar ook buiten de beurzen om is Tether erg groot. Volgens de laatste data van Glassnode heeft de stablecoin het totale transactievolume de grens van $600 miljard overschreden.

Tether populair

Het on-chain analysebedrijf deelde op Twitter dat het transactievolume van Tether de afgelopen 30 dagen met ongeveer 20% is gestegen. Als klap op de vuurpijl ging het daarmee ook nog eens door de grens van $600 miljard heen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Let op: het gaat daarbij wel om het cumulatieve volume.

Gezien één Tether gelijk staat aan één dollar, kun je zeggen dat het transactievolume gelijk staat aan het aantal coins dat over de verschillende blockchains is verstuurd. De USDT stablecoin is namelijk uitgebracht op Ethereum, Tron, EOS en voorheen vooral op het Omni protocol.

Handelsvolume

Het gaat daarbij ook om een on-chain transactievolume, en niet over het handelsvolume dat er op beurzen ontstaat. Op exchanges is het een uitwisseling tussen Tether en Bitcoin of andere cryptocurrency’s. In deze statistiek gaat het over het totaal aan overdrachten tussen adressen.

Als je CoinGecko kijkt zien we dat het handelsvolume dagelijks rond de $30 miljoen hangt.

De hoeveelheid USDT die het bedrijf in omloop heeft gebracht is dit kalenderjaar met bijna 300% gegroeid. In januari was er nog maar $4 miljard Tether uitgegeven. Inmiddels bereikt de circulating supply de $16 miljard.

Zo’n 65% van deze USDT draait als ERC-20 token op de Ethereum blockchain. Overigens zijn er ook plannen om deze token uit te gaan brengen op het RGB protocol, waardoor het via Lightning (en de Bitcoin on-chain laag) te versturen kan gaan worden. Maar voordat het zo ver is, zijn we wel weer een jaar verder.

China

De populariteit van Tether lijkt voor een groot deel te komen vanuit China. Hier gebruikt men het als manier om kapitaalcontroles te ontvluchten. Daarnaast is het omzetten van de lokale valuta naar Bitcoin niet mogelijk. Deze fiat on en off-ramps zijn niet toegestaan in het Aziatische land. Tether is een perfecte manier om zo wel Bitcoin te kunnen kopen.

De grote vraag is natuurlijk of iedere USDT token gedekt is door één dollar op een bankrekening. Hierover zijn al jaren twijfels en rechtszaken. Tether en het zusterbedrijf Bitfinex dienden in september nog een verzoek in bij de rechtbank om de ​​rechtszaak over marktmanipulatie te verwerpen.

In hun verdediging voeren ze aan dat de eisers onvoldoende bewijs hebben geleverd om hun beweringen te ondersteunen. De onrust komt voort uit een onderzoek uit 2019 waarin stond dat de stablecoin maar voor 74% gedekt zou zijn. De advocaat van Tether erkende dit destijds ook.

Lees meer over:
tetherusdt