Thaise politicus wil 10.000 baht aan ‘cryptovaluta’ uitdelen aan inwoners

Een kandidaat van de Thaise politieke partij Pheu Thai wil cryptovaluta gaan uitdelen aan de burgers.

Gratis geld

Srettha Thavisin stelt zich kandidaat voor de functie van premier van Thailand. Hij belooft dat elke burger in het land 10.000 Thaise baht (ter waarde van ongeveer $300) in digitale valuta zal ontvangen als hij de verkiezingen in mei wint. Iedereen die 16 jaar of ouder is zou automatisch meedoen aan deze AirDrop.

De Bangkok Post maakt melding van deze ludieke actie. De hoofdadviseur van de Pheu Thai-partij, Paetongtarn Shinawatra, deelde de plannen met het lokale nieuwsmedium. De derde politieke partij van Thailand wil innovatie omtrent cryptovaluta en blockchain naar het Aziatische land toetrekken.

Thailand zou daarmee El Salvador achterna gaan. De overheid deelde $30 aan bitcoin uit aan burgers die zich registreerden bij de Chivo wallet.

Zorgen en twijfels

Minister Thanakorn Wangboonkongchana maakt zich zorgen over de voorgestelde AirDrop. Hij wil “meer details” zien en denkt dat “digitale valuta een grote uitdaging zal brengen met implicaties voor het hele financiële systeem van Thailand”. Ook vraagt men zich af waar het geld dat wordt uitgedeeld vandaan gaat komen.

“Het beleid is walgelijk. Denken ze echt dat de meeste mensen zo dwaas zijn?”

Het is ook niet duidelijk om welke cryptocurrency het gaat. Omdat details ontbreken zijn het vooral geruchten, maar de berichtgeving lijkt niet al te positief:

“De 10.000 baht moet in een radius van 4 kilometer in de community worden uitgegeven in de zes maanden na het uitrollen van het project in een poging om internationale digitale valuta aan te trekken.”

Gaat het dus om helikoptergeld in de vorm van een Central Bank Digital Currency (CBDC), geld dat de overheid zo kan programmeren dat het lokaal wordt uitgegeven? Of wordt het toch een open variant zoals bitcoin?

Het heeft vooralsnog vooral veel weg van een populistische actie om stemmen te winnen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsthailand