The Rational Root: “Bitcoin is momenteel zwaar ondergewaardeerd”

The Rational Root is een Nederlandse on-chain analist die momenteel furore maakt binnen de bitcoin-wereld. Met zijn modellen weet hij bitcoiners continu van signaal te voorzien in een industrie die wordt overspoeld met ruis. Ook tijdens het FTX-drama zet The Rational Root een stapje terug om het grotere plaatje te bekijken.

Bitcoin is zwaar ondergewaardeerd

Op basis van zijn "on-chain value map" is bitcoin op het moment van schrijven "zwaar ondergewaardeerd", zo laat de analist via Twitter weten. De kwalificatie "zwaar ondergewaardeerd" is volgens Root een op maat gemaakte band in het model op basis van de zogenaamde Coin Value Days Destroyed metriek.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De analist plaatst er overigens wel de disclaimer bij dat het om historische data gaat en dat we momenteel met ongeëvenaarde omstandigheden te maken hebben.

Begin oktober publiceerde Root nog hetzelfde model, waarin hij de "eerlijke waarde" van bitcoin op 40.000 dollar stelde. "Normaal gesproken ligt de bitcoin koers tijdens de halving op de 'eerlijke waarde', wat betekent dat we binnen 18 maanden op ongeveer 40.000 dollar moeten staan", aldus The Rational Root op 9 oktober.

HODL-leger onder druk

Met de nieuwe koersdaling als gevolg van de problematiek bij FTX, staat het HODL-leger van bitcoin behoorlijk onder druk. Glassnode wist op 10 november bijvoorbeeld te meldden dat alleen de investeerders uit "de klas van 2017" en daarvoor momenteel op een virtuele winst staan.

Daarmee staan alle investeerders die sindsdien zijn aangesloten onder druk. Het is wat dat betreft te hopen dat bitcoin snel een bodem weet te vinden. Lange tijd leek het erop dat de bodem al achter ons lag, maar helaas heeft FTX daar een einde aan gemaakt.

Alles bij elkaar is de implosie van FTX een dramatische ontwikkeling voor de industrie. Het vertrouwen in beurzen en grote partijen binnen de bitcoin-wereld heeft hiermee in ieder geval een deuk opgelopen. Deze problemen tonen wederom aan dat het beter is om je bitcoin in een eigen wallet te bewaren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....