50 procent van alle bitcoin op een virtueel verlies na koersval van 5.700 dollar
De bitcoin koers heeft de afgelopen dagen een paar harde tikken moeten verwerken als gevolg van de ineenstorting van FTX en de rest van het handelsimperium van Sam Bankman-Fried. Nieuwe data van Glassnode leert ons dat 50 procent van de volledige bitcoin supply momenteel op een virtueel verlies staat.
Lange termijn holders in de problemen
Ook de lange termijn holders, mensen die hun bitcoin 155 dagen of langer in bezit hebben, staan op het grootste verlies ooit. Op het moment van schrijven staan ruim 5,9 miljoen bitcoin, ongeveer 35,4 procent van de volledige supply, in handen van lange termijn holders op een virtueel verlies.
Over de gehele linie staan ongeveer 50 procent van alle bitcoin op een virtueel verlies. Daarmee staat dit percentage op het hoogste punt sinds de COVID-19 crash van maart 2020, het moment waarop we leerden dat de hele wereld in lockdown zou gaan.
In die zin zou je kunnen beargumenteren dat de heftigste periode van deze bitcoin-winter inmiddels achter ons moet liggen. Ware het niet dat het hele drama rondom FTX nog lang niet klaar lijkt te zijn en er ook op macro-economisch gebied pas langzaam verbetering in de situatie begint te komen.
Ook problemen binnen de technische analyse
Dan gaan we over op de technische analyse, waar zich ook een unieke gebeurtenis heeft voorgedaan als gevolg van de FTX-crash. Voor het eerst in de geschiedenis van bitcoin is het 200-daagse voortschrijdend gemiddelde onder het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde gevallen.
Dat is een dramatische ontwikkeling, maar aan de andere kant ook een teken dat we op dit moment toch op of rond de bodem moeten zitten, mocht bitcoin ooit nog herstellen.
Het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde is normaal gesproken een belangrijke grenslijn voor de bulls om zichzelf te verdedigen tegen de beren. Die lijn zijn we echter al een lange tijd geleden verloren en inmiddels is het 200-daags gemiddelde dus voor het eerst onder het 200-weeks gemiddelde gedoken.
In principe betekent dat natuurlijk niets, want het zijn slechts lijntjes in een grafiek. Uiteindelijk draait het om de fundamentals, wat we tijdens het FTX-drama ook weer zagen. Het is nu hopen op een snel herstel van het vertrouwen in de markt, maar daar kan best een paar jaar overheen gaan.