
Trump’s invoerheffingen hebben niet alleen geopolitieke spanningen aangewakkerd, maar ook het nodige effect op de wereldeconomie – en in het bijzonder over de cryptomarkt. Volgens topeconoom Michael Pettis, hoogleraar aan de Peking University, zijn de werkelijke gevolgen van deze heffingen minder duidelijk dan ze lijken. “Disruptief, ja – maar niet op de manier die men verwacht,” zegt hij.
Onvoorspelbare chaos zonder resultaat
Pettis zegt dat de heffingen in hun huidige vorm vooral verwarring zaaien. De maatregelen, die eerder deze week werden aangekondigd, troffen een opvallende mix van landen en regio’s. Sommige hiervan, zoals de Heard- en McDonaldeilanden – onbewoond en bekend vooral om hun internetdomein – roepen vragen op over de logica achter de selectie.
“Het lijkt haast alsof de lijst door een AI is opgesteld op basis van domeinnamen,” merkt Pettis met lichte ironie op.
Die willekeurigheid ondermijnt het beoogde doel van Trump’s economische offensief: het terugdringen van het Amerikaanse handelstekort. Volgens Pettis zal dat tekort blijven bestaan, simpelweg omdat het voortkomt uit structurele factoren zoals lage binnenlandse vraag in exporterende landen als China, Zuid-Korea en Duitsland.
Impact op crypto
Voor Bitcoin en de cryptomarkt zijn de gevolgen van deze heffingen vooral indirect. De onzekerheid rondom internationale handel en de dreiging van economische escalatie zorgen voor paniekreacties op financiële markten. Dit uit zich regelmatig in scherpe dalingen van zowel aandelen als crypto. Maar volgens Pettis is deze reactie grotendeels psychologisch.
“De paniek is reëel, maar economisch gezien zijn de heffingen een bot instrument,” zegt hij. “Ze schrikken investeerders af, maar veranderen weinig aan de onderliggende krachten van de wereldeconomie – en dus ook niet aan de echte waarde van crypto.”
Trade Wars Are Class Wars
In zijn boek Trade Wars Are Class Wars stelt Pettis dat handelsconflicten minder draaien om landen die elkaar beconcurreren, en meer om interne klassenstrijd. De échte verliezers van deze oorlogen zijn volgens hem zelden buitenlandse regeringen – het zijn Amerikaanse arbeiders en consumenten.
Omdat buitenlandse leveranciers vaak hun prijzen behouden, worden de extra kosten van invoerheffingen simpelweg doorgeschoven naar de Amerikaanse consument. Dit maakt de tarieven in feite een regressieve belasting: zij raken mensen met een lager inkomen relatief zwaarder dan de rijken.
Deze constatering is des te schrijnender gezien de bredere trend die Pettis aanstipt: in de VS zijn de lonen al decennia lang achtergebleven bij de productiviteit. “We zijn vergeten dat stijgende lonen het doel zijn van economische groei. Maar als productiviteit stijgt en lonen niet meegroeien, krijg je structurele ongelijkheid – én een chronisch handelstekort.”
"Trade Wars Are Class Wars" by Matthew Klein and Michael Pettis
A really impressive and well written account of how domestic economics and politics, have consequences for the international economy. (1/n) pic.twitter.com/fAWwKJXkOj
— Win Monroe (@WinMonroe) March 28, 2025
Pettis over crypto
Pettis geeft aan dat veel mensen in crypto hun toevlucht zoeken tot alternatieve economische modellen. De decentralisatie-ideologie, het wantrouwen tegenover overheden en de zoektocht naar inflatiebestendige activa komen vaak voort uit frustratie over het huidige systeem. Toch waarschuwt hij dat crypto zelf geen structurele oplossingen biedt zolang de fundamentele problemen – zoals ongelijkheid en consumptiepatronen – niet worden aangepakt.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
