Topvrouw bitcoin beurs kritisch over extra regels voor industrie

Het is de vraag of strengere regels voor de bitcoin industrie in Amerika een effectief middel is om fraude te bestrijden. Dat verklaart Megan Monroe, de chief compliance officer van OKCoin tegenover Cointelegraph.

Topvrouw OKCoin over bitcoin regulering

Volgens Monroe zijn de huidige regels voldoende om toezicht te houden op cryptobeurzen, walletmakers en blockchain startups die een eigen munt uitbrengen. Maar ze ziet ook een belangrijk knelpunt: het is onduidelijk hoe de machtsverhoudingen tussen de diverse toezichthouders (SEC, CFTC, FinCen et cetera) liggen en waar hun macht begint en eindigt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarom pleit Monroe voor een duidelijk, uniform raamwerk van regels waar bijvoorbeeld beurzen zich aan moeten houden. Dat geeft uiteindelijk de klant van een beurs ook meer zekerheid. Dat raamwerk zou moeten bestaan uit vooraf vastgestelde kaders waarbinnen de regels gelden, maar de naleving ervan moet flexibeler en de communicatie met de industrie moet beter.

Ze zegt onder meer:

‘We vinden dat extra regels niet perse fraude of ander handelsmisbruik gaat voorkomen. Want de aanpak moet verder gaan dan een focus op de retailmarkt en KYC-normen.’

SEC vs. CFTC

Monroe reageert op de wrijving die is ontstaan tussen de twee belangrijke toezichthouders in het land: de Securities and Exchange Commission (SEC), en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) die allebei een claim hebben op de cryptocurrency markt. Met andere woorden: wie heeft de leiding hierin? Dat is vooralsnog onduidelijk, ook voor buitenlandse bedrijven die zich in Amerika willen vestigen.

Volgens Monroe loopt de regelgeving simpelweg achter de feiten aan en daarom moeten regelgevers meer richtlijnen bieden voor nieuwe technologieën, of het nu het Lightning Network is of gedecentraliseerde exchanges.

Als oplossing stelt ze een startup-achtige incubator benadering voor, waarbij beginnende bitcoin bedrijven in een proeftuin mogen opereren zonder gelijk de deksel op de neus te krijgen. Wel pleit ze ervoor dat elke beurs en walletmaker zich houdt aan de know-your-customer voorschriften.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...