Totale waarde aan stablecoins door de $100 miljard grens

De totale waarde aan stablecoins in de bitcoin markt is door de $100 miljard grens gegaan. Dat blijkt uit data van The Block.

Stablecoins in de bitcoin markt

Een stablecoin wordt uitgegeven op de blockchain, maar wordt gedekt door fiat geld en de Amerikaanse dollar in het bijzonder. Bekende varianten zijn Tether (USDT) en USD Coin (USDC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin is volatiel en dan is voor handelaren fijn dat ze snel in en uit een munt kunnen stappen. Stablecoins appelleren aan dat gemak.

Uit het onderstaande overzicht komt duidelijk naar voren dat de totale waarde aan stablecoins door de $100 miljard is gegaan. Dat is vooral toe te schrijven aan de groei aan de eerder genoemde USDT en USDC.

Uit aanvullende data van CryptoQuant blijkt dat er meer stabiele munten zijn bijgedrukt, terwijl de spotprijs daalde. Er is ruim 8 miljard dollar aan stablecoins bijgedrukt in slechts één week,

Totale waarde aan stablecoins door de $100 miljard grens
bron: CryptoQuant

Marktaandelen

Kijken we naar de onderlinge verdeling, dan is het geen verrassing dat Tether nog steeds leidend is met een marktaandeel van 62%. Terwijl USDC een marktaandeel heeft van 21%. In het onderstaande overzicht is dat aandeel duidelijk aan het groeien. Vorig jaar lag het aandeel van USDC nog onder de 10%.

Detail: de Coinbase exchange is een van de initiatiefnemers achter USDC, maar ze accepteren sinds vorige maand ook USDT.

Hoe is de groei in stablecoins te verklaren? Een van de groeimarkten zijn de derivatenmarkten. Op beurzen zoals Binance, FTX en Bybit draait men met het handelspaar BTC-USDT het meeste volume. Naast het eerder genoemde voordeel dat transacties op de blockchain goedkoper en sneller zijn dan via het traditionele bankverkeer.

Het groeiende gebruik van dit type cryptovaluta heeft ook de aandacht getrokken van overheden en toezichthouders. In Amerika hebben Congresleden gepleit voor de zogenaamde Stablecoin Tethering and Bank Licensing Enforcement (STABLE)
Act.

Een van de ideeen in het wetsvoorstel is dat uitgevers van stablecoins over een volledige banklicentie moeten beschikken. De wet in spe is bedoeld om consumenten te beschermen tegen het risicovolle gebruik van cryptocurrency’s, zo lieten de initiatiefnemers weten.

Ook de Europese Unie bereidt wetgeving voor met betrekking alle typen cryptovaluta. Brussel komt
ten behoeve van de 450 miljoen inwoners van de EU met een
uniform en álles omvattend
regelgevend kader, verpakt in de verordening ‘Markets in
Crypto-Assets’
(MiCA).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
stablecoins

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...