Transactiekosten Bitcoin en Ethereum op laagste niveau in 7 maanden

3866 totale weergaven
Waarom de bitcoin bullmarkt nog verre van begonnen is

De transactiekosten op Bitcoin en Ethereum zijn naar het laagste niveau in 7 maanden tijd gedaald. Meestal is dat een slecht teken voor de markt, omdat er dus aantoonbaar weinig interesse is in de digitale munten. Dat zien we dan ook duidelijk terug in de koersactie, die sinds de all-time high van maart weinig veelbelovend is voor bitcoin.

Goedkope transacties op Bitcoin

Op 23 juni zijn de gemiddelde transactiekosten op Bitcoin gevallen naar 1,93 dollar per transactie. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2023. Daarmee is er dus duidelijk sprake van minder hype op de blockchain van Bitcoin.

Dat komt mogelijk ook door het afnemen van de hype rondom Bitcoin Ordinals en andere vormen van tokens die je nu op de blockchain kunt lanceren.

Bitcoin draait weer grotendeels om zijn primaire toepassing, namelijk het zijn van digitaal geld.

Vooral voor de miners is dat minder goed nieuws. Die halen daardoor minder rendement op uit de transactiekosten en moeten daardoor wellicht wat meer bitcoin verkopen. Ook dat levert uiteraard neerwaartse druk op de koers op.

Geen bullmarkt zonder hoge transactiekosten?

Wat opvalt is dat de transactiekosten van bitcoin in het verleden altijd extreme pieken bereikten tijdens een bullmarkt. Tot op heden is daar nog geen sprake van geweest, waardoor het lijkt alsof de absolute piek van deze bullmarkt nog moet komen.

Al moet gezegd worden dat die piek in 2021 ook grotendeels uitbleef. Zeker als je het vergelijkt met de bullruns van 2013 en 2017.

Het grote verschil met die periode is wellicht dat steeds meer mensen hun bitcoin aanhouden bij gecentraliseerde beursplatforms.

Vroeger was dat minder het geval. In de eerste plaats omdat er simpelweg minder betrouwbare beursplatforms beschikbaar waren. Daarbij waren vroege bitcoiners ook meer mensen die zich bezighielden met de technologie en het leuk vonden om hun bitcoin in eigen wallets te bewaren.

Wat dat betreft is de hele structuur van de markt ook gewijzigd.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....