MasterMana botnet infecteert duizenden pc’s om cryptovaluta te stelen

909 totale weergaven

Ruim drieduizend apparaten zijn in 2019 geïnfecteerd met malware, waarmee o.a. cryptovaluta van een ‘hot’ wallet te stelen is. Daarvoor waarschuwen de cyberonderzoekers van Prevailion in een nieuw rapport.

Achter de aanval zit mogelijk de beruchte Gorgon Group, een hackerscollectief die herhaaldelijk zowel bedrijven als overheden aanvalt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

MasterMana botnet

De MasterMana botnet (een verzameling softwarebots, red.) gebruikt goedkope Russische malware, waarmee een Trojaans paard zich in iemands computer nestelt.

De kosten die de hackers gemaakt hebben is vermoedelijk slechts $160: $100 voor de ‘Russische’ malware en $60 voor het gebruiken van een virtuele publieke server.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Deze hackers hebben een niche voor zichzelf gecreëerd.

In eerdere onderzoeken zijn ze tijdelijk niet boven komen drijven, maar we vermoeden dat ze op een ander moment doorgaan. Met deze alert willen we aandacht vragen voor hun handelswijze.[/penci_blockquote]

Trojaans Paard Azorult

Hoe hebben de hackers toegeslagen? Op hun blog bespreekt Prevailion stap voor stap de handelswijze.

MasterMana botnet infecteert duizenden pc's om cryptovaluta te stelen

De aanval bestaat uit een aantal fases:

Aanvallen door stijgende bitcoin prijs

Cryptowallets lijken een nieuw doel voor hackers, ook omdat de koersen dit jaar flink gestegen zijn.

Bitcoin (BTC) startte dit jaar met een koers van $3.700 en staat nog steeds boven de $8.000, ondanks de recente prijsdip.

Cybersecurity experts waarschuwden afgelopen maand voor nieuwe spyware die de messenger app Telegram gebruikt om toegang te krijgen tot iemands cryptowallets.

Antivirusbedrijf ESET uit Slovakije ontdekte recent ook een Trojaans Paard dat via een bankrekening crypto kan stelen en is wijdverspreid in Latijns-Amerika.

Volgens CipherTrace is er alleen dit jaar al voor $4,3 miljard aan cryptovaluta gestolen, zo meldde Cointelegraph.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...