Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Trump stelt heffingen op Europa uit tot 9 juli

Trump stelt heffingen op Europa uit tot 9 juli 7125

 

Donald Trump, president van de Verenigde Staten, heeft besloten de importheffingen op Europa uit te stellen. Afgelopen vrijdag dreigde Trump de handelsoorlog voort te zetten met Europa. Daarbij wilde hij een heffing van 50% op alle Europese importen. Toch heeft hij de heffingen uitgesteld naar 9 juli. 

Waarom heeft Trump de heffingen uitgesteld? En wat zou het betekenen voor de cryptomarkt en de bredere financiële markten als Trump de handelsoorlog voortzet?

Trump stelt importheffingen op Europa uit

President Trump heeft besloten de importheffingen op Europa uit te stellen. Het uitstel is besloten nadat Trump een telefoongesprek heeft gevoerd met de president van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Von der Leyen deelde het gesprek op X (Twitter):

Hierin zei ze dat ze een ‘goed gesprek’ had gehad met Trump. Ook benoemt ze de ‘betekenisvolle en nauwe handelsband’ tussen de VS en de EU. Verder laat ze weten dat Europa snel en beslissend wil handelen. Op zijn eigen social media platform Truth Social reageerde Trump op dit bericht. Zo liet hij weten:

“Vandaag kreeg ik een telefoontje van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, met het verzoek om uitstel van de deadline van 1 juni voor de heffing van 50% met betrekking tot handel en de Europese Unie. Ik heb ingestemd met de verlenging, tot 9 juli 2025, het was mijn voorrecht. De voorzitter van de Commissie zei dat de besprekingen snel van start zullen gaan. Dank u voor uw aandacht voor deze kwestie!”

Afgelopen zondag praatte Trump nogmaals over de kwestie met Forbes:

Trump richt zich op Europa voor handelsoorlog

Trump richtte zich eerder tijdens de handelsoorlog op China. Echter, de partijen zijn overeengekomen dat ze beiden hun heffingen tijdelijk zouden verlagen. Dit loste veel onzekerheid voor wereldwijde financiële markten op. Toch heeft Trump besloten verder te gaan met de handelsoorlog, maar nu met Europa als doelwit.

Vorige maand kondigde Trump al een heffing van 20% aan op Europese goederen. Deze verlaagde hij vervolgens naar 10% om de besprekingen te bevorderen. Echter, afgelopen vrijdag kondigde hij een heffing van 50% aan voor 1 juni, wat zijn deadline van 8 juli ver naar voren verplaatste.

Trump heeft deze beslissing gemaakt omdat hij de gesprekken ‘niet snel genoeg’ vond gaan. Zijn dreigingen met heffingen van 50% hebben hun gewenste effect gehad, aangezien Europa nu de gesprekken sneller wil laten bevorderen. Ook heeft de VS 2 dagen op de deadline gewonnen.

De kans is groot dat Europa meer richting de VS moet gaan om de handelsbesprekingen succesvol te laten verlopen. De naderende dreiging van de heffingen zet een sterke deadline voor de gesprekken. Als de grootste economie ter wereld is de VS een belangrijke handelsband voor Europa, die we niet willen verliezen.

Wat doen de handelsspanningen met de cryptomarkt en de bredere financiële markten?

De handelsspanningen hebben een flink effect gehad op de cryptomarkt en de bredere financiële markten. Zowel Amerikaanse en Europese indices kregen een klap van de dreigingen van Trump. Europese indices zijn allemaal rood gekleurd. De Duitse DAX daalde flink, maar heeft de daling na het recente nieuws in weten te perken tot 1,54%. De Franse CAC was minder gelukkig met een daling van 1,65%.

In de Verenigde Staten was de impact ook flink te voelen. De S&P 500 daalde met 2,61% en wist niet te herstellen. Ook de NASDAQ daalde flink met 2,47%. Hetzelfde was te zien op de cryptomarkt. De marktkapitalisatie zag een flinke daling, waarna deze weer begon te stijgen. De cryptomarkt heeft hiermee een winst van 0,2% in de afgelopen week weten te pakken.

Ook Bitcoin (BTC) is geraakt door de handelsspanningen. Net na het bereiken van de All-Time High steeg Bitcoin door tot boven de $111.000. Na het nieuws daalde BTC echter weer tot $107.000. Nu Trump de heffingen uit heeft gesteld, is er weer een stijging naar $109.000 te zien.

Het is niet raar dat Bitcoin weinig invloed heeft gezien van de heffingen. Trump’s acties vergroten de onzekerheid op de financiële markten. Bitcoin heeft resistentie laten zien tegen deze onzekerheid. Hierdoor is zijn status als veilige haven sterker geworden. Hierdoor versterkt Bitcoin zijn positie in tijden van onzekerheid, net als goud.

Toch heeft dit een keerzijde voor de cryptomarkt. Altcoins worden niet gezien als een veilige haven en worden hierdoor ook geraakt door de onzekerheid. Dit kan de dominantie van Bitcoin versterken. Veel handelaren zitten te wachten op het altcoin seizoen. Een sterkere Bitcoin dominantie vermindert de kans op een altcoin seizoen.

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...

Array
(
    [0] => 224437
    [1] => 224269
    [2] => 225687
    [3] => 226161
    [4] => 224789
)