Turkije gaat in oktober wetsvoorstel presenteren voor regulering cryptomarkt

Turkije heeft een duidelijk wettelijk kader voor cryptobedrijven op de plank liggen. Het wetsontwerp stelt onder andere een vereiste aan het minimum aan kapitaal voor cryptobedrijven die in Turkije actief zijn.

Turkse regulering cryptomarkt

Het Turkse ministerie van Financiën maakt bekend dat het concept van hun wetsvoorstel klaar is. Dit gaat een​​regelgevend kader geven voor cryptocurrency’s in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vice-minister Şakir Ercan Gül maakt bekend dat de cryptowet aan het begin van het volgende wetgevende jaar voorgesteld gaat worden. Dat betekent dat het in oktober 2021 aan het Grote Nationale Assemblee van Turkije zal worden gepresenteerd. Dit is de Turkse wetgevende macht, bestaande uit slechts één Kamer.

Gül vindt dat de crypto-activa ook in eigen land strengere regels nodig hebben, en niet alleen in West-Europa of de Verenigde Staten. Het doel van het wetsvoorstel is om particuliere beleggers te beschermen, het witwassen van geld te voorkomen en het toezicht op cryptobeurzen te verbeteren.

Het aanstaande wetsvoorstel definieert verschillende soorten crypto-activa. Ook gaat het specifieker in op de uitgifte en distributie van nieuwe cryptovaluta. Ook stellen ze met het nieuwe beleid voorwaarden op waar custodials aan moeten voldoen. Dit zijn partijen waar Bitcoin-bezitters hun sats in beheer kunnen afgeven. Een soort full-reserve bitcoin-bank dus.

Toezichthouders

De Turkish Capital Markets Board (SPK) zal toezicht houden op al de bedrijven die in de sector actief zijn. Tegelijk zal de Banking Regulation and Supervision Agency (BDDK) de andere spelers in de industrie controleren. Het gaat een mechanisme opzetten om de integriteit van de consument en de markt te beschermen.

Het wetsontwerp stelt ook vereisten aan het minimum aan kapitaal dat cryptobedrijven moeten hebben. Ze zullen hiervoor wel een periode de tijd krijgen om zich aan te passen. Dit moet meer zekerheid geven aan particulieren, en ze zo beschermen tegen fiasco’s.

Als onderdeel van de voorbereidingen voor de regelgeving verbood de Turkse centrale bank eerder al het gebruik van cryptocurrency’s als betaalmiddel. Je mag dus wél bitcoin hebben, maar er geen dingen mee kopen.

Daarnaast kwam er ook een verbod op stortingen- of opnames die betaalbedrijven verwerkten naar cryptobeurzen. Turkse gebruikers kunnen nu alleen nog maar Turkse lira naar een cryptobeurs sturen vanaf hun bankrekening.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsturkije