Turkije voert verbod in op betalingen met Bitcoin (BTC)

De centrale bank van Turkije gaat het gebruik van cryptocurrency's als betaalmiddel voor goederen en diensten verbieden. Het nieuws volgt een week nadat de Turkse autoriteiten informatie bij beurzen hebben opgevraagd.

Verbod op Bitcoin als betaalmiddel

De Centrale Bank van Turkije (CBRT) publiceert de nieuwe wetgeving van de een op de andere dag in staatscourant de 'Resmi Gazette'. Het is heel simpel: cryptocurrency's en andere digitale activa die zijn gebaseerd op gedistribueerde ledgers zijn niet te gebruiken als betaalmiddel. Een verbod op decentraal geld dus.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Betaaldiensten zullen geen businessmodellen mogen ontwikkelen waarbij crypto-activa direct of indirect worden gebruikt als betaalmiddel en de uitgifte van elektronisch geld. Ze zullen geen diensten mogen verlenen die verband houden met dergelijke bedrijfsmodellen."

Naar verluidt zal de wet op 30 april in werking treden, meldt Reuters. Het lijkt erop dat bitcoin als spaarmiddel níet aan banden wordt gelegd, maar enkel het gebruik als betaalmiddel. Aankopen en verkopen bij handelsbeurzen lijken vooralsnog gewoon mogelijk te zijn.

Inflatie van de lira

De snelle groei van de cryptomarkt in Turkije is in een stroomversnelling gekomen. Heel bijzonder is het niet, de jaarlijkse inflatie van de lira klom in maart tot boven de 16%. Vorige maand stortte de lira ook al in met 14% in één nacht toen president Erdogan besloot om de centrale bankier van het land te ontslaan.

In deze economische malaise proberen burgers zich met bitcoin te beschermen tegen de inflatie. Het directe gevolg van daling van de lira is dat het aantal Google zoekopdrachten in maart met 566% steeg. Inwoners lijken op zoek naar een alternatief nu hun spaargeld in één klap veel minder waard is geworden.

Eind 2019 ontnam de Turkse overheid al eens de toegang tot miljoenen bankrekeningen, omdat burgers niet aan schuldverplichtingen konden voldoen. Bitcoin en haar financiële vrijheid kon (theoretisch gezien) een uitweg zijn.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
turkije