Turkije verwerpt voorlopig belastingen op winsten uit crypto en aandelen

14511 totale weergaven

Turkije heeft plannen om belastingen te heffen op winsten uit aandelen en cryptocurrency’s verworpen. In plaats daarvan wordt een “zeer beperkte” belasting op transacties overwogen als onderdeel van de inspanningen om de belasting op financiële transacties te reguleren.

Volgens Bloomberg verklaarde Minister van Financiën Mehmet Şimşek in een interview in Ankara dat de overheid overweegt een kleine transactietaks in te voeren op deze activa. “Ons doel is om geen enkel gebied onbelast te laten om rechtvaardigheid en effectiviteit in de belastingheffing te bieden,” aldus Şimşek, zonder de mogelijke omvang van de taks te specificeren. Sinds 2021 mogen Turkse cryptobezitters geen betalingen doen met crypto zoals Bitcoin.

Belasting en crypto

In 2008 verlaagde Turkije zijn belastingtarief op aandelenmarktwinst van 10% naar 0%. Bloomberg meldde op 4 juni dat de autoriteiten van plan waren een belasting in te voeren op winsten uit aandelen- en cryptocurrency-handel. Tijdens een vergadering benadrukte Minister Şimşek het belang van een juiste belastingheffing op alle financiële inkomsten.

Momenteel heeft Turkije geen specifieke regelgeving om cryptocurrency’s te belasten. Het land werkt echter actief aan het opzetten van een wettelijk kader voor digitale activa. Op 16 mei introduceerde de regerende partij een nieuw wetsvoorstel om de cryptomarkt te reguleren. Dit wetsvoorstel vereist dat cryptobedrijven licenties verkrijgen en internationale normen volgen, zoals gereguleerd worden door kapitaalmarkt commissies.

De wetgeving bepaalt ook verplichte inkomstenheffing van dienstverleners en een verbod op buitenlandse crypto-makelaars om een lokaal gereguleerd ecosysteem te bevorderen. Volgens lokale mediaberichten probeert deze stap tegemoet te komen aan de zorgen van de Financial Action Task Force (FATF) en het land van de “grijze lijst” van de toezichthouder te halen.

Turkije heeft een belangrijke aanwezigheid in de wereldwijde cryptocurrencymarkt, en staat wereldwijd op de vierde plaats in geschatte handelsvolume volgens Chainalysis-gegevens. Het handelsvolume van het land werd in 2023 geschat op $170 miljard, wat hoger is dan economieën zoals Rusland, Canada en Duitsland.

Lees meer over:
turkije

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...