Inflatie in Turkije naar bijna 20%, is bitcoin een alternatief?

Het is geen publiek geheim dat de Turkse lira flink onder druk staat. De koopkracht van de munt is in de vorige maand met 20% gezakt. Biedt deze toenemende monetaire en politieke onrust kansen voor bitcoin als alternatief geld?

Jan Wuestenfeld brengt de teloorgang van de lira 'mooi' in beeld:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Renteverlaging

President Erdogan heeft vorige week de belangrijkste rente in het land verlaagd van 18 naar 16 procent. In de ogen van de president is juist een hoge rente de reden dat de inflatie toeneemt.

De achterliggende reden is dat het land door renteverlaging meer leningen kan aangaan. Maar het aangaan van meer staatsschulden is niet zonder gevolgen. Een van de gevolgen is oplopende inflatie, zichtbaar in de onderstaande tabel.

Erdogan ligt ook diplomatiek op ramkoers door te dreigen diverse Europese ambassadeurs de deur te wijzen.


source: tradingeconomics.com


Vergelijken we de lira met de dollar en de euro, dan ontstaat een somber beeld voor de Turken. Je hebt steeds meer lira nodig voor dezelfde euro op basis van de wisselkoers van de afgelopen 36 maanden.

Inflatie in Turkije naar bijna 20%, is bitcoin een alternatief?
bron: valuta.nl

De Duitse journalist Holger Zschaepitz ziet ook dat de lira nog meer verzwakt na de bedreigingen van Erdogan om Europese diplomaten het land uit te zetten vanwege hun steun aan de vastgezette zakenman Osman Kavala.

Volgens analist Stefan Koopman van de Rabobank is er voor centrale banken en institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars steeds minder reden om lira's te bezitten.

Het volgende risico is dat ook de Turkse bevolking eieren voor zijn geld kiest en zijn spaargeld in andere assets steekt. Mensen die sparen in de lira worden namelijk flink geraakt door inflatie. Het betekent simpelweg minder boodschappen, minder energie en minder huis voor dezelfde lira.

Kans voor bitcoin?

Een manier om je te wapenen tegen inflatie, kán bitcoin zijn hoewel dit op de lange termijn nog bewezen moet worden. Bitcoin is een asymmetrische asset omdat het doorgaans een mindere correlatie vertoond met centraal bankenbeleid en de reële economie in vergelijking met cash geld en aandelen.

De gewone man en vrouw in de straat moet dan wel rekening houden met behoorlijke koersschommelingen.

In april wist bitcoin een verse all-time high van $64.840 te behalen, om ruim twee maanden later in juni onder de $30.000 te geraken. Afgelopen week was er met ~$67.000 een nieuw record.

Kijkende naar Google Trends en zoekopdrachten naar het trefwoord 'bitcoin' zien we nog niet de hoge niveaus van de periode januari-mei 2021 en eind 2017.

Daarmee verschilt het land niet zozeer van bijvoorbeeld Nederland, een teken dat de 'massa' met andere zaken dan bitcoin bezig is.

Inflatie in Turkije naar bijna 20%, is bitcoin een alternatief?

Of bitcoin een oplossing is voor het gefaalde, monetaire beleid van Turkije moet de toekomst uitwijzen.

In een land als El Salvador kiest de overheid zelf ervoor om bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen en de bevolking een donatie van 30 dollar in bitcoin te schenken. Ook hoge functionarissen in Brazilië en Oekraïne hebben oren naar een duaal betaalstelsel waar bitcoin een rol in kan spelen.

Erdogan zal niet deze lijn kiezen en er net zoals China en Rusland voor waken dat bitcoin als betaalmiddel een rol gaat spelen. Tegelijkertijd wordt de handel erin voorlopig gedoogd.

Zo is een grote beurs als Binance prominent aanwezig in het land en worden in Istanbul regelmatig cryptobeurzen georganiseerd. Bitcoinbeurs BtcTurk is zelfs sponsor van de nationale voetbalelftallen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsturkije

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...