Tussen Decentralisatie en Dominantie: De Balans van Bitcoin’s Hashrate

De industrie van bitcoin zit vol met data. Zeker ook aan de kant van miners. Coin Metrics komt met een rapport over de huidige staat van het netwerk.

Sinds januari 2023 hebben Foundry en Antpool samen meer dan 50% van Bitcoin’s hashrate in handen gehad. Dit wijst op een groeiend risico van centralisatie binnen het Bitcoin-netwerk. Centralisatie kan leiden tot een verminderde veiligheid en decentralisatie, twee kernprincipes van Bitcoin.

Hoewel de dominantie van Foundry enigszins is afgenomen van een hoogtepunt van 34% in februari naar 29%, is Antpool gestaag aan het groeien. In dezelfde periode heeft Antpool zijn aandeel met 5% vergroot en bereikt nu een totaal van 23% van de totale hashrate.

Deze verschuivingen in hashrate-distributie en de geconcentreerde macht bij enkele grote spelers roepen vragen op over de toekomstige stabiliteit en decentralisatie van het Bitcoin-netwerk. Het is essentieel om deze trends nauwlettend in de gaten te houden om de integriteit van het netwerk te waarborgen.

Tussen Decentralisatie en Dominantie: De Balans van Bitcoin's Hashrate

Opmerkelijke data

In het recente rapport van Coin Metrics over de staat van het Bitcoin-miningnetwerk in het derde kwartaal van 2023 zijn enkele opmerkelijke trends en gegevens naar voren gekomen:

BTC Hashrate Piekt: Ondanks een stabiele BTC-markt in de tweede helft van Q3, is de hashrate gestegen naar een nieuw hoogtepunt van ongeveer 400 EH/s, een stijging van 250 EH/s aan het begin van 2023.

VS Neemt de Leiding: Sinds het mijnverbod in China in 2021 is de Verenigde Staten het duidelijke middelpunt geworden van de Bitcoin-miningindustrie. Marathon, een in de VS gevestigde mijnwerker, rapporteerde een operationele hashrate van 17,7 EH/s in Q2 2023, wat bijna 5% van de totale netwerkhashrate vertegenwoordigt.

Miners en aandelen: Na een moeilijk 2022 hebben mijnbouwaandelen in 2023 een herstel laten zien, parallel aan de BTC. Bovendien zijn de energieprijzen in de VS gedaald, wat gunstig is voor mijnwerkers.

Centralisatiezorgen: Er zijn zorgen over de concentratie van hashrate in de handen van enkele grote miningpools. Foundry en Antpool hebben sinds januari 2023 samen meer dan 50% van Bitcoin’s hashrate gecontroleerd.

Incident met F2Pool: F2Pool, de derde grootste miningpool, heeft onlangs een foutieve transactie van $510,750 terugbetaald nadat deze per ongeluk was overgemaakt. Dit incident heeft de discussie over de invloed en transparantie van miningpools aangewakkerd.

Zero-Fee Transacties: F2Pool heeft opvallend veel transacties met nul kosten gemijnd. Veel van deze transacties zijn gelinkt aan “interne operaties” van de miningpool. Echter, een groot deel van deze zero-fee transacties lijkt te bestaan uit Stacks block commits, wat suggereert dat F2Pool extra inkomsten genereert door deel te nemen aan het Stacks-consensus.

Toekomst van Mining: Met de groei van ecosystemen en applicaties die zich verankeren aan Bitcoin’s proof-of-work, zullen miningpools sterke prikkels hebben om de mempool te omzeilen en de opbrengsten op te strijken. Er wordt verwacht dat mijnwerkers in de toekomst meer transparantie van hun pools zullen eisen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...