Twee Amerikaanse bitcoinfondsen afgekeurd

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft weer twee filings voor een bitcoin exchange-traded fund (ETF) afgewezen.

SEC standvastig

Dit keer ging het om voorstellen voor bitcoinfondsen van First Trust en SkyBridge Capital. Beide partijen hoopten uiterlijk maart 2021 een eigen bitcoin ETF op de markt te kunnen brengen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De toezichthouder wil het financieel product echter niet goedkeuren. Zoals bij alle eerdere afwijzingen ook al werd beargumenteerd, geeft de SEC aan dat ze consumenten willen beschermen voor fraude en prijsmanipulatie.

De officiële reactie van de beurswaakhond is hier te lezen:

“When considering whether NYSE Arca’s proposal to list and trade the Shares is designed to prevent fraudulent and manipulative acts and practices, the Commission applies the same standard used in its orders considering previous proposals to list bitcoin-based commodity trusts and bitcoin-based trust issued receipts.”

Een ETF is een fonds waarmee beleggers blootstelling aan een onderliggende activa kunnen krijgen, zonder zich zorgen te hoeven maken over private key-management. De fondsbeheerder koopt bitcoin op en maakt ze als het ware als aandelen verhandelbaar op de beurs.

Géén spot ETF

First Trust is een wat onbekendere naam in de wereld van bitcoin. SkyBridge Capital minder: de topman achter de investeringsfirma is Anthony Scaramucci. Hij was lange tijd het hoofd van de communicatie-afdeling van het Witte Huis, onder Donald Trump. Ook heeft hij persoonlijk meer dan $1 miljard in bitcoin geïnvesteerd.

De SEC gaat intussen rustig door met hetgeen ze al jaren doen: spotmarkt ETF’s afkeuren, zoals er ook in bovenstaand citaat is aangehaald. Onlangs kreeg VanEck ook al nul op rekest.

In oktober en november jongsleden kregen op bitcoin futures gebaseerde ETF’s wel groen licht. Voor onder andere ProShares pakte dit goed uit, want binnen no-time verbrak het een handelsrecord.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC