Twee redenen waarom de bitcoin koers maar niet wil stijgen

Bitcoin ETF

De bitcoin koers zit al maanden vast in de range die loopt van ongeveer 25.000 tot 28.000 dollar. Hoe kan het dat de bulls het momentum van begin 2023 niet meer op kunnen pakken? Volgens Marcel Pechman van Cointelegraph zijn daar een aantal redenen voor te vinden.

Wij nemen er twee onder de loep.

Macro-economische druk op de koers

Vanuit macro-economische perspectief is er nog altijd een boel druk op de bitcoin koers. Zo deelde Michael Barr van de Federal Reserve op 2 oktober in New York bijvoorbeeld dat hij een vertraging van de economische groei verwacht “onder zijn potentieel” vanwege de hogere rentes die de economische activiteit laten afnemen.

Verder denkt diezelfde Barr dat we de volledige impact van het monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank nog moeten voelen. Het duurt vaak even voordat een economie de volledige impact van renteverhogingen voelt en dat zien we nu ook weer gebeuren, zo schrijft Pechman.

Op 3 oktober bereikte de reële rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar de 2,47 procent; het hoogste niveau in 15 jaar tijd. We spreken van een reële rente omdat hier ook de inflatie van is afgetrokken. Zo blijft dus puur de rente over die je ECHT verdient op je kapitaal.

Dat verklaart mogelijk ook waarom de Amerikaanse dollar (DXY) op zijn hoogste niveau in 10 maanden tijd is gekomen.

Verwachtingen voor Spot Bitcoin ETF gezakt

Een andere reden voor de matige koersprestaties van bitcoin zou het zakken van de kans op een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF zijn. Ondanks dat een Grayscale zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission wist te winnen, handelt hun bitcoin-fonds (GBTC) nog altijd met een korting van 19 procent ten opzichte van de bitcoin holdings in het fonds.

Dit is een voorbeeld van eenstukje data waarin we kunnen zien dat er even weinig vertrouwen is in de komst van een Spot Bitcoin ETF. Al zou het natuurlijk zomaar kunnen dat de Spot Bitcoin ETF ergens rond begin 2024 op de markt komt.

Er is wat dat betreft ook geen gigantische haast bij geboden. Geduld is, zeker in de financiële wereld, een schone zaak.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....