Twee wetsvoorstellen in VS besproken om CBDC voorlopig te blokkeren

Het United States House Financial Services Committee maakt vorderingen om via wetgeving de uitgifte van een Central Bank Digital Currency (CBDC) deels te voorkomen.

Wetsvoorstellen

Voorzitter Patrick McHenry meldt dat de commissie op 20 september twee wetsvoorstellen over een potentiële digitale dollar gaat indienen. Het gaat om een zogenoemde Markup. Dit zijn sessies waarin wetgevers de details van een wetsvoorstel bespreken. Het is een cruciale stap voordat de wetgeving naar het Huis van Afgevaardigden gaat.

Een van de wetsvoorstellen is de Digital Dollar Pilot Prevention Act, oftewel H.R. 3712. Dit voorstel verbiedt de Federal Reserve om een pilot te lanceren en testen voor een CBDC, zonder goedkeuring van het Congres. De wetgeving werd in mei geïntroduceerd door Alex Mooney.

CBDC's zijn digitale valuta die door een centrale bank zijn uitgegeven, als verlengstuk naast papiergeld. Digitaal geld is momenteel nog in handen van commerciële partijen. Een (mogelijke) digitale dollar zou onder de hoede van de Fed komen te liggen.

De Fed ontkende onlangs elke beslissing over het al dan niet uitgeven van een CBDC. De centrale bank beweert dat ze “alleen zouden doorgaan met de uitgifte van een CBDC na een bevel.”

De Federal Reserve van San Francisco probeerde de afgelopen maanden echter al wel om technische posities te vervullen voor een CBDC-project. Er wordt dus wel degelijk actief gewerkt aan de ontwikkeling van de digitale dollar.

Niet gericht op individu

De tweede wetgeving is een wijziging van de Federal Reserve Act. Dit voorstel verbiedt Fed-banken om bepaalde "producten of diensten" rechtstreeks aan individuen aan te bieden. Het valt samen met een verbod op het gebruik van CBDC’s voor monetair beleid en voor andere doeleinden. In het voorstel staat:

“Een Federal Reserve Bank mag geen CBDC, of enige digitale activa die substantieel vergelijkbaar zijn onder een andere naam of label, indirect aan een individu aanbieden via een financiële instelling of een andere tussenpersoon.”

In het politieke landschap zijn er steeds meer tegenstanders van een dergelijk type digitaal geld. Zowel presidentskandidaten Robert F. Kennedy Jr. en Ron DeSantis hebben zich uitgesproken tegen deze ontwikkelingen.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsCBDC

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...