Centrale bank van centrale banken ziet risico’s in Bitcoin ETF

Cryptocurrencies zoals Bitcoin hebben de financiële risico’s in minder ontwikkelde economieën niet verminderd, maar juist versterkt, volgens een nieuwe studie gepubliceerd door de Bank voor Internationale Betalingen (BIS).

Op 22 augustus bracht de Consultatieve Groep van Directeuren voor Financiële Stabiliteit (CGDFS) een nieuw rapport uit over cryptocurrencies, getiteld “Financiële stabiliteitsrisico’s van crypto-assets in opkomende markteconomieën”.

De BIS is een internationale financiële organisatie die fungeert als een bank voor centrale banken. Opgericht in 1930, is het doel van de BIS om de monetaire en financiële stabiliteit wereldwijd te bevorderen. Het doet dit door het verstrekken van bankdiensten aan centrale banken en internationale organisaties, het dienen als een forum voor centrale bankiers en andere hoogwaardigheidsbekleders uit de financiële sector, en het uitvoeren van onderzoek op gebieden die van belang zijn voor haar activiteiten. De BIS bevindt zich in Bazel, Zwitserland, en heeft ook twee representatieve kantoren in Hong Kong SAR en Mexico-Stad.

De centrale banken noemden Bitcoin ETF’s als een van de belangrijkste potentiële marktrisico’s in opkomende markten, aangezien dergelijke producten de toetredingsdrempels voor “minder gesofisticeerde beleggers” kunnen verlagen en hun blootstelling kunnen vergroten.

Onder de risico’s noemden de auteurs van de studie een situatie waarin Bitcoin ETF-beleggers “geen crypto-assets bezitten, maar toch grote verliezen lijden wanneer de prijs van Bitcoin daalt”. Bovendien “kunnen op crypto gebaseerde ETF’s de prijsvolatiliteit verhogen en risico’s versterken als ze een significant deel van de futures-markt in handen hebben”, aldus het document.

De studie is uitgevoerd door BIS-lid centrale banken binnen de CGDFS, waaronder die in Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Mexico, Peru en de Verenigde Staten. Het document benadrukte dat de geuite meningen die van de auteurs zijn en “niet noodzakelijk de standpunten van de BIS vertegenwoordigen.”

Volgens de auteurs van de studie bieden cryptocurrencies zoals Bitcoin de “illusoire aantrekkingskracht” van een snelle oplossing voor financiële uitdagingen in opkomende markten.

“Ze zijn gepromoot als goedkope betalingsoplossingen, als alternatieven voor toegang tot het financiële systeem en als vervanging voor nationale valuta in landen met hoge inflatie of hoge wisselkoersvolatiliteit”, aldus de studie. Terwijl cryptocurrencies naar verluidt de financiële stabiliteitsrisico’s van opkomende markten hebben uitgebreid, hebben autoriteiten veel beleidsopties om deze risico’s aan te pakken, variërend van totale verboden tot regulering, merkt het rapport op.

Tegelijkertijd zijn er ook risico’s als centrale banken en toezichthouders op een “overmatig prohibitieve manier” reageren. Dergelijk beleid kan crypto-activiteiten naar de schaduwen drijven. De auteurs voegden eraan toe:

“Ondanks dat crypto-gerelateerde activiteiten hun gestelde doelen tot nu toe niet hebben vervuld, kan de technologie nog steeds op verschillende constructieve manieren worden toegepast. Het creëren van een regelgevend kader om innovatie in dergelijke maatschappelijk nuttige richtingen te kanaliseren, zal in de toekomst een belangrijke uitdaging blijven.”

Hoewel het niet per se de meningen van de BIS weergeeft, is de studie een teken dat de autoriteit voorzichtig is met de adoptie van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Anderzijds sprak de centrale bank zeer positief over digitale valuta van centrale banken. “Door het toekomstige monetaire systeem te ondersteunen, zouden CBDC’s de basis zijn waarop verdere innovaties worden gebouwd,” schreef de autoriteit.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...