V.K. bevriest $7,7M in crypto – hoe zit het in Nederland?

De Britse overheid heeft sinds april 2024 voor ongeveer $7,7 miljoen aan cryptovaluta bevroren. Dat blijkt uit een onderzoek van MailOnline. De nieuwe bevoegdheden van Britse instanties zoals de National Crime Agency (NCA) en de Belastingdienst (HMRC) stellen hen in staat om wallets tot drie jaar lang te blokkeren zonder arrestatie of voorafgaande kennisgeving.
Grootste bevroren wallet stond op Coinbase
De grootste bevriezing betrof een wallet op Coinbase met een waarde van bijna $2 miljoen. Deze werd op 18 maart 2025 bevroren door de rechtbank van Newcastle op verzoek van HMRC, vermoedelijk in verband met belastingontduiking. De eigenaar van de wallet is onbekend.
De Britse regels staan autoriteiten toe om crypto-assets permanent in beslag te nemen of zelfs te vernietigen indien terugkeer in het economisch verkeer ongewenst wordt geacht. Met name privacy coins vallen onder die laatste categorie.
🚨 UK Freezes Millions In Crypto After New Powers Take Effect pic.twitter.com/wDJtXBm7nM
— Bullish Times (@BullishTimes_) March 31, 2025
Verwachte toename aan bevriezingen
Juridisch expert Siobhain Egan waarschuwt voor een “tsunami” aan nieuwe crypto-freeze orders. Volgens haar krijgen Britse opsporingsinstanties steeds meer middelen en kennis om effectief op te treden tegen crypto-gerelateerde financiële misdrijven. Daarbij benadrukt ze dat buitenlandse eigenaren en zelfbeheer wallets een uitdaging vormen voor de handhaving.
Nederland scherpt toezicht aan
Ook in Nederland worden stappen gezet richting strenger toezicht. De nieuwe EU-sanctiewetgeving – gesteund door het Europees Parlement – maakt het mogelijk om cryptowallets te bevriezen bij sanctieovertredingen. In totaal stemden 543 Europarlementariërs vóór, slechts 45 tegen. Deze regels moeten uniforme handhaving binnen de EU waarborgen.
Daarnaast treedt op 30 december 2024 de MiCA-wet in werking. Deze verplicht cryptodienstverleners en stablecoin-uitgevers tot registratie en transparantie. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) zien toe op naleving. Een voorbeeld hiervan is de boete van 2.850.000 euro die DNB oplegde aan DAX MT, het Maltese bedrijf achter crypto-beurs Crypto.com, wegens het aanbieden van diensten zonder registratie.
Hoewel er duidelijke stappen worden gezet richting toezicht en handhaving, ontbreken op dit moment nog publieke statistieken over hoeveel crypto-activa de Nederlandse overheid daadwerkelijk heeft bevroren bij individuen. Dat maakt het lastig om te beoordelen hoe strikt de regels tot nu toe in de praktijk zijn toegepast.
Per 2025 is ook het bewaren van transactie-informatie verplicht volgens de Transfer of Funds Regulation.
1/ 🧵 MiCA is here! Starting Dec 30, 2024, the EU’s groundbreaking crypto regulation takes effect.
What does this mean for crypto providers, stablecoins like $USDT and $USDC, and investors?
Let’s break it down 👇 pic.twitter.com/dgMG5DVC0D
— Fefe Demeny (@FefeDemeny) December 28, 2024
Internationale samenwerking nodig
Hoewel de huidige bevroren bedragen relatief laag lijken, benadrukken experts het belang van vroege actie. De meeste illegale geldstromen verlopen nog via traditionele methoden, maar crypto’s winnen snel terrein. Zowel de V.K. als Nederland zetten in op internationale samenwerking en transparantie om witwassen en terrorismefinanciering structureel aan te pakken.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
