Verenigd Koninkrijk wil strengere regels voor stablecoins

Het Verenigd Koninkrijk wil stablecoins en centrale digitale bankmunten (CBDC) gaan reguleren. Dat maakt de minister van Financiën Rishi Sunak bekend in een statement.

Indirect heeft dat ook invloed op de Bitcoin handel: stablecoin Tether USDT is een zeer liquide cryptomunt op tal van beurzen zoals Binance.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stablecoins en regulering

Sunak pleit ervoor om deze digitale varianten aan dezelfde standaarden te laten voldoen als bijvoorbeeld de pond en de euro.

In de bovenstaande tweet laat hij weten dat zijn ministerie met een advies komt en dat ze gezamenlijk met de Bank of England optrekken om een eigen digitale munt te ontwikkelen.

Het zou volgens sommigen, zoals CEO Rhomaios Ram van Fnality International ook de weg vrijmaken voor transacties via een private blockchain.

Nikhil Rathi, bestuurder bij de Financial Conduct Authority, zegt dat dat toezichthouder nauw blijft samenwerken om “innovatie in de finance sector” te blijven stimuleren.

Europa

Ook in Europa smeden ministers van Financiën, waaronder Wopke Hoekstra namens Nederland, plannen om digitale assets zoals stablecoins te reguleren.

Stablecoins zijn een populaire plaatsvervanger van de Amerikaanse dollar of de euro. De grootste in de industrie is Tether (USDT).

Deze munt heeft steevast een hoger handelsvolume dan bitcoin op de grootste markten. Inmiddels is er meer dan 17 miljard USDT op de Bitcoin markt.

Het voordeel is dat Tether gewoon snel via de blockchain is te versturen. Tether Inc. is echter wel een centrale partij, die de Tether uitgeeft. Naar eigen zeggen is de dekking niet 100%, maar ca. 75%.

Daarnaast heeft Facebook in juni 2019 haar Libra cryptomunt gelanceerd, ook een stablecoin. Dat marktinitiatief heeft overheden, centrale banken en toezichthouders wakker geschud.

Diverse landen zoals China, Amerika, Verenigd Koninkrijk en Europa zijn bezig een digitale variant van hun munt te ontwikkelen. Privacy organisaties hebben hun twijfels over deze initiatieven, omdat elke transactie dan is na te gaan.

De prijs in euro:

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...