Universiteit Maastricht betaalde tonnen aan losgeld in Bitcoin aan cybercriminelen

1237 totale weergaven
|

De Universiteit Maastricht (UM) is in december gechanteerd door een groep cybercriminelen achter ransomware. Door deze malafide software was het dagenlang niet mogelijk voor studenten en andere medewerkers om te e-mailen, het internet op de universiteit was maar beperkt bereikbaar en bepaalde servers werden geblokkeerd.

Losgeld in bitcoin

Volgens de Volkskrant betaalde de universiteit 200 duizend en 300 duizend euro aan losgeld om de software te deactiveren. Dit bedrag werd overgemaakt in bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

UM maakte dit bekend tijdens een symposium speciaal in het leven geroepen om deze zaak verder uit te leggen. Michiel Borgers, Chief Information Officer (CIO) bij de universiteit, belooft beterschap en laat weten dat er nu ook offline back-ups zijn gemaakt om deze problemen te voorkomen.

Blokkade

De activiteiten op universiteit zijn flink gehinderd door de blokkade. De hackers wisten ook servers te infecteren waar back-ups van belangrijke bestanden te inden waren. Deze wisten zij te versleutelen, waardoor niemand er mee bij kon.

Met een offline oplossing was dit te voorkomen, mits er genoeg back-ups zijn gemaakt op een veilige manier.

Vicevoorzitter van het college van bestuur, Nick Bos, geeft uitleg. Volgens hem voelde het moreel niet goed om cybercriminelen te betalen. Maar toch wogen de voordelen voor betalen van het losgeld zwaarder mee.

Rol van bitcoin

Het open en grenzeloze karakter van bitcoin biedt ook mogelijkheden voor criminelen. Dat hoort bij een netwerk waarvan je gebruik kunt maken zonder toestemming.

Als het mogelijk is voor mensen om bitcoin transacties te censureren, dan heeft het systeem gefaald. Dat is niet het geval, dus kan iedereen met internet gemakkelijk gebruik maken van BTC.

Dat geldt voor deze minder fijne mensen achter de software, maar ook voor journalisten of de toekomstige koelkasten. Iedereen is gelijk op het netewerk.

Wel is het zo dat, met een beetje speurwerk en informatie vanuit de universiteit, de bitcoin die betaald zijn gevolgd kunnen worden. Wanneer je als crimineel niet goed op let, kun je snel worden gevonden.

Twee Japanners hebben voor $710.000 aan Bitcoin gestolen van een voormalig werkgever maar vergaten de transacties op een privacyvriendelijke manier te doen. Een van de verdachten besloot een deel van de BTC gewoon te verkopen en het geld te laten storten op zijn eigen rekening. Dat kwam hem duur te staan.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshackmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...