Uruguay’s crypto-regulering: Wat betekent wet 20.345?

712 totale weergaven

Uruguay heeft een belangrijke stap gezet in de wereld van crypto door wet 20.345 te ondertekenen.
Deze wet legaliseert bitcoin en andere cryptovaluta en reguleert de handel in het land.
Hiermee positioneert Uruguay zich als een pionier in Latijns-Amerika, waar slechts een handvol landen een duidelijk regelgevend kader voor crypto heeft.

Wat houdt wet 20.345 precies in?

De nieuwe wet erkent cryptocurrencies als virtuele activa, waarbij de Centrale Bank van Uruguay is aangewezen als toezichthouder.
Dit betekent dat bedrijven die cryptodiensten willen aanbieden, zoals beurzen, wallets en zelfs miners, zich moeten houden aan de regels die door de bank worden vastgesteld.
De Centrale Bank heeft de taak om vergunningen te verlenen aan aanbieders van virtuele activa-diensten (VASPs) en om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan richtlijnen op het gebied van legaliteit, integriteit en geschiktheid.

Wet 20.345 is al in 2021 voorgesteld, na uitgebreid onderzoek door de Centrale Bank naar de mogelijkheden voor regulering van crypto.
De wet kreeg goedkeuring in 2022, maar moest verschillende aanpassingen ondergaan voordat deze officieel werd ondertekend door president Luis Lacalle Pou.

 

De rol van de Centrale Bank en toezicht op VASPs

De nieuwe wet geeft de Centrale Bank van Uruguay de autoriteit om toezicht te houden op alle activiteiten van VASPs.
Deze aanbieders moeten zich registreren en aan bepaalde eisen voldoen om hun diensten te kunnen verlenen.
Bij het beoordelen van aanvragen voor vergunningen worden aspecten zoals legaliteit, kansen en geschiktheid in aanmerking genomen.

Daarnaast wordt de Superintendence of Financial Services (SSF) belast met het identificeren van exchanges, wallets en andere cryptodiensten die onder de VASP-categorie vallen.
Dit betekent dat Uruguay de hele keten van crypto-aanbieders onder toezicht brengt, wat helpt om duidelijkheid en veiligheid te bieden voor zowel gebruikers als bedrijven.

Hoe onderscheidt Uruguay zich in Latijns-Amerika?

Met de invoering van wet 20.345 plaatst Uruguay zich in een select gezelschap van landen in Latijns-Amerika die een duidelijke regulering van crypto hebben.
Landen zoals Venezuela, Brazilië en Argentinië hebben vergelijkbare wetten geïmplementeerd, maar Uruguay onderscheidt zich door een focus op regelgeving die transparantie en groei van de cryptosector stimuleert.

El Salvador blijft het enige land in de regio (en ter wereld) dat een stap verder is gegaan door bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen.
Toch wordt de inspanning van Uruguay gezien als een sterke aanmoediging voor bedrijven en investeerders die een veilig en gereguleerd klimaat zoeken om crypto te omarmen.

Met de ondertekening van wet 20.345 treedt Uruguay toe tot een groeiend aantal landen die streven naar regulering van de cryptomarkt.
De nieuwe wet biedt zowel bedrijven als gebruikers meer zekerheid en vertrouwen, wat de groei van de cryptosector in Uruguay en de bredere regio een impuls geeft.

 

Stay Ahead of the Curve en join ons Discord channel!

Praat mee over dit onderwerp met onze crypto experts.
Praat met andere lezers en blijf 24/7 op de hoogte van het laatste nieuws in ons kersverse Discord channel!

Lees meer over:
crypto reguleringUruguay

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...