USDC wint enorm marktaandeel door nieuwe Europese wetgeving

1823 totale weergaven
Ghana Singapore stablecoin

Het in Boston gevestigde Circle heeft momenteel succes met zijn USD Coin (USDC), mits we de onderzoeken van Kaiko mogen geloven. Zij claimen namelijk dat het USDC van Circle marktleider is onder de gereguleerde stablecoins, die aan alle wet- en regelgeving voldoen.

USDC wint terrein

Het USDT van Tether is natuurlijk de grootste van de markt, maar volgens Kaiko valt die munt binnen het bakje van stablecoins die niet aan de wetten voldoet. Zij noemen Tether een “non-compliant” stablecoin.

Over het laatste jaar zien zij echter dat gereguleerde stablecoins in opkomst zijn, wat volgens hen te maken kan hebben met de drang naar transparantie onder investeerders.

“Op dit moment domineren non-compliant stablecoins de markt en zijn ze goed voor 88% van het handelsvolume. MiCA (nieuwe wetgeving in Europa) kan daar verandering in brengen, omdat exchange de voorkeur geven aan stablecoins die voldoen aan de nieuwe wet.

Grote exchanges als Binance, Bitstamp, Kraken en OKX hebben de restricties al geïmplementeerd, door non-compliant stablecoins van hun platformen te verwijderen voor Europese klanten”, aldus Kaiko.

Screenshot 2024-07-05 at 3.57.30 PM

Daarbij komt dus dat het marktaandeel van MiCA-compliant stablecoins in de lift zit, wat er volgens Kaiko op wijst dat men steeds meer zoekt naar transparantie en gereguleerde alternatieven.

USDC wordt populair?

Kaiko weet ook te melden dat de groei van USDC te danken is aan het feit dat de stablecoin vaker wordt gebruikt bij de settlement van perpetual futures, hoewel ze daar nog altijd heel klein zijn ten opzichte van Tether.

Het marktaandeel van USDC in deze markt voor BTC perpetuals is gestegen van 0,3% in januari naar de huidige 3,6%. Daarmee pakken ze voorzichtig wat marktaandeel af van Tether.

In ETF perpetuals was het gebruik nog veel groter. In die markt steeg het marktaandeel van 1% aan het begin van 2024 naar de huidige 6,8% voor USDC.

Screenshot 2024-07-05 at 14.33.28

Hoewel USDC daarmee nog heel klein is ten opzichte van USDT, beginnen ze wel degelijk te groeien door de nieuwe Europese wetgeving. Voor bitcoin lijkt dat in eerst instantie niet zo goed, omdat Tether een bedrijf is dat veel in de digitale munt investeert.

Zo gaat 15% van de winst van Tether direct in bitcoin.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....