USDT-uitgever Tether heeft tot $1,7 miljard aan extra reserves

Paolo Ardoino, chief technology officer van Tether, denkt dat Tether USDT tijdens de bankencrisis het “veiligste bezit ter wereld” kan zijn.

Het bedrijf achter de stablecoin Tether verwacht in het eerste kwartaal van 2023 een winst van $700 miljoen te maken. Dat komt overeen met de winst van het laatste kwartaal van 2022, zegt tegenover Ardoino aan Cointelegraph tijdens Paris Blockchain Week 2023. “Het betekent dus ons bedrijfsvermogen zal groeien tot $1,5 miljard of $1,7 miljard, bovenop de reserves die we hebben die 100% van de activa dekken.”

Volgens hem kan USDT het veiligste bezit ter wereld worden omdat het bedrijf anders werkt dan banken wie werken op basis van het fractionele reservemodel. Hij verwijst daarbij naar de aanhoudende crisis in het Amerikaanse bankwezen, waarbij banken als Silicon Valley Bank (SVB) omvallen door problemen met het fractional reserve model. Ook in Europa zijn er banken zoals Credit Suisse en vandaag Deutsche Bank die in de problemen raken (op de beurs).

Ardoino is een fan van bitcoin als hedge van Tether, en zegt:

“Ik hou van bitcoin en dat is onze hedge, en daarom zitten we in bitcoin, omdat we die bankenjongens niet vertrouwen dat ze zoveel risico hebben genomen met deposito’s van klanten.”

Dat Tether winst maakt, komt niet geheel als een verrassing. Want de stablecoin onder hun hoede blijft zijn marktpositie vergroten, sinds 28 februari is er 8 miljard dollar toegevoegd aan de market cap. Op het moment van schrijven bedraagt de marktwaarde van USDT $79 miljard, het hoogste niveau sinds mei 2022, volgens gegevens van CoinGecko.

bron: Coingecko, Cointelegraph
bron: Coingecko, Cointelegraph

Dit terwijl het marktaandeel van de voornaamste concurrent USD Coin (USDC) van Circle, sinds februari dit jaar met 18% is gedaald. Circle heeft te maken gehad met grote problemen vanwege de blootstelling aan de ineenstorting van SVB, waarbij de USDC stablecoin kortstondig zijn 1:1-koppeling met de Amerikaanse dollar verloor. De stablecoin werd vervolgens opnieuw gekoppeld terwijl Circle Cross River aankondigde als nieuwe bankpartner en de banden met BNY Mellon uitbreidde.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...