Oezbekistan wil niet langer goedkope energie leveren aan Bitcoin miners

Bitcoin miners zoeken altijd de beste plaats voor hun hardware: plekken waar goedkope energie te vinden is hebben de voorkeur. Het Ministerie van Energie in Oezbekistan wil bedrijven die bitcoin delven in het land meer laten betalen voor hun energie.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel is duidelijk: bedrijven die bitcoin delven moeten meer betalen voor hun energie dan anderen. De nieuwe regels moeten er voor zorgen dat er beter om wordt gegaan met de energie. En volgens de schrijvers van deze wet hoort bitcoin daar niet bij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In deze competitieve markt is het een kwestie van goedkope stroom zoeken en zo goed mogelijke hardware kopen. Oezbekistan wil niet dat hun goedkope energie gebruikt wordt voor het delven van BTC. Het voorstel wil cryptobedrijven tot drie keer zoveel laten betalen voor stroom.

Op het moment ligt de prijs in Oezbekistan rond $0.035 per kWh. Dat moet voor ondernemers in de wereld van bitcoin worden verhoogd naar minstens 10 cent per kWh.

Ter vergelijking: volgens de Nederlandse Energie Maatschappij ligt de prijs voor groene stroom in Nederland rond €0,21 per kWh. Dat komt neer op ongeveer $0,229 voor gemiddelde Nederlandse huishoudens. Andere energie is een stuk duurder in ons land.

Niet verboden

Met dit soort maatregelen lijkt het land in te zetten op het ontmoedigen van miners om binnen de landsgrenzen bitcoin te delven. De prijzen zijn in andere delen van de wereld namelijk een stuk voordeliger als deze nieuwe wet er door komt.

Landen

Landen hebben op het netwerk van bitcoin weinig te zeggen. Elke node-eigenaar is eigen baas en ook bitcoin miners worden steeds beter verdeeld over de wereld. Wel is het zo dat die miners een fysiek plekje nodig hebben.

Op dat gebied kunnen landen natuurlijk wel maatregelen nemen. Dit wetsvoorstel is daar een goed voorbeeld van. Met dit soort nieuwe regels jaag je in ieder geval potentiële ondernemers en al aanwezige bedrijven weg. Wanneer dit doorgang vindt is het voor veel ondernemers duidelijk: de hardware moet ergens anders gaan draaien met goedkopere energie.

Landen moeten zich langzaam aan allemaal gaan richten op regelgeving rondom BTC. Door het decentrale karakter is dat erg lastig, maar er zijn in onze maatschappij nu eenmaal regeltjes nodig. Er moet op zijn minst duidelijkheid zijn.

Oekraïne is een land waar het bezitten van bitcoin en andere cryptomunten nu nog een grijs gebied is. Met nieuwe regelgeving wordt het legaal om een zakje BTC te bezitten in het land.

Venezuela

Sommige landen willen nog verder gaan. Er komen geruchten uit Venezuela: het land zou hun reserves (deels) willen opslaan in bitcoin en ether. Het land heeft te maken met hyperinflatie en een grote crisis op allerlei vlakken in de samenleving.

Bron: Coindesk

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...