VanEck: ‘Bitcoin miners kunnen winst vergroten met overstap naar AI’

261 totale weergaven

VanEck voorspelt dat Bitcoin miners $38 miljard aan inkomsten kunnen genereren door 20% van hun activiteiten te verschuiven naar AI en high-performance computing. 

Mining inkomsten verhogen met AI

Volgens een rapport van vermogensbeheerder VanEck hebben Bitcoin miners een grote kans om hun inkomsten te verhogen door een deel van hun activiteiten over te zetten naar AI (kunstmatige intelligentie) en HPC (High Performance Computing). Deze verschuiving zou volgens de vermogensbeheerder de komende dertien jaar potentieel tot 38 miljard dollar aan extra inkomsten kunnen genereren. Hierbij zouden de jaarlijkse winsten in die periode mogelijk met gemiddeld $13,9 miljard stijgen. 

Bitcoin miners beschikken al over de geavanceerde hardware en koelsystemen die nodig zijn voor AI en HPC taken. VanEck suggereert dat miners, door 20% van hun huidige energiecapaciteit aan deze doeleinden toe te wijzen, een aanzienlijke verbetering van hun winstgevendheid zouden kunnen zien. Deze verandering zou ook kunnen leiden tot een verdubbeling van de waarde van de crypto mining aandelen tegen 2028, wat een substantiële financiële impuls zou betekenen. 

Capaciteit van miners aantrekkelijk voor de AI industrie

Door de uitgebreide datacentra en energiebronnen staan Bitcoin miners in de Verenigde Staten in een goede positie om aan de eisen van AI operaties te voldoen. Hierdoor worden hun faciliteiten erg aantrekkelijk voor bedrijven in de steeds verder groeiende AI industrie. 

Als miners tegen 2027 een deel van hun energie aan AI en HPC besteden, zouden ze een aanzienlijke winststijging kunnen ervaren. Dit staat in schril contrast met hun huidige financiële problemen. VanEck schat de potentiële waarde van deze AI/HPC transitie op ongeveer $37,6 miljard, wat bijna een verdubbeling is van de huidige marktwaarde van de twaalf Bitcoin mining bedrijven die ze geanalyseerd hebben. Deze staat op het moment op $19,7 miljard. 

Verbetering van omstandigheden

Deze verschuiving zou de financiële stabiliteit van deze bedrijven, waarvan velen kampen met hoge schulden en enorme operationele kosten, aanzienlijk kunnen verbeteren. Ook kan het betreden van de AI en HPC sectoren Bitcoin miners kunnen helpen betere financieringsvoorwaarden veilig te stellen. 

Veel bedrijven hebben tijdens de recente bearmarkt geherstrucureerd en AI/HPC klanten zijn vaak bereid de noodzakelijke kapitaaluitgaven te financieren. Dit zou de kapitaalkosten van de miners kunnen verlagen en hen kunnen helpen betere energiedeals te verkrijgen. 

Betere prestaties met AI en HPC

VanEck merkte ook op dat Bitcoin mining bedrijven die al betrokken zijn bij AI en HPC, waaronder Core Scientific en TeraWulf, beter presteren dan bedrijven zonder dergelijke strategieën. Deze bedrijven hebben het jaar tot nu toe zelfs beter gepresteerd dan Bitcoin zelf, grotendeels dankzij de focus op AI en HPC inkomsten. 

Terwijl de verbinding tussen Bitcoin mining, AI, HPC en elektriciteitsnetwerken blijft versterken, vooral in regio’s met overvloedige energie en gunstige regelgeving, gelooft VanEck dat Bitcoin miners hun marktwaarde tegen 2028 zouden kunnen verdubbelen, zelfs zonder groei van de Bitcoin winsten. Dit onderstreept de mogelijkheid van de AI en HPC sectoren om aanzienlijke waarde voor deze bedrijven te creëren. 

Samenvatting

Samenvattend ziet VanEck een sterke kans voor Bitcoin miners om de winstgevendheid en marktwaarde te vergroten door AI en HPC in hun activiteiten te integreren. Deze strategische verschuiving zou hen kunnen helpen de huidige financiële uitdagingen te overwinnen en een stabielere welvarende toekomst veilig te stellen. 

Lees meer over:
AIbitcoin miningHPC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...