Venezolanen geraakt door nieuwe bitcoinbelasting van meer dan 20 procent

Venezuela is een land waar bitcoin vanwege de hyperinflatie van de lokale munt meer dan gemiddeld resoneert met de lokale bevolking. Nu heeft de overheid van het land een nieuwe belastingwet geaccepteerd die volgens lokale kranten een belasting van tot wel 20 procent op transacties kan betekenen.

Afgelopen donderdag vond in het parlement de tweede discussie en goedkeuring plaats over en van het wetsvoorstel. Lokale bedrijven en individuen betalen als alles erdoor komt straks 20 procent belasting over transacties met bitcoin of andere vreemde valuta zoals de Amerikaanse dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Alles om de monetaire macht te behouden

De nieuwe belastingregel betekent effectief dat het minder aantrekkelijk is om bitcoin of andere internationale valuta te gebruiken in Venezuela. Een noodgreep die laat zien hoe wanhopig de overheid is om het monopolie op de geldpers en de daaruit voortvloeiende macht te behouden.

Hoge belastingen op het gebruik van alle andere vormen van geld dan de Venezolaanse bolivar of de door olie gedekte cryptocurrency Petro. Het is een initiatief om de bolivar weer nieuw leven in het blazen in het land.

Over het afgelopen jaar alleen al verloor de bolivar meer dan 70 procent van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het is nog maar de vraag in hoeverre het goed is voor het land zelf dat het straks duurder wordt om ‘veiliger’ geld te gebruiken. Dit lijkt op het begin van het einde voor de economie van Venezuela.

Het einde van bitcoin in Venezuela?

Met de nieuwe belastingwet die een tarief van 2 tot 20 procent over transacties met vreemde valuta betekent kan de Venezolaanse overheid de adoptie van beter geld in het land enkel vertragen. De geschiedenis leert ons dat mensen altijd wel een manier vinden om te krijgen wat ze willen.

Het in stand houden van een instabiele munt levert een land geen rijkdom op. Integendeel zelfs. Hoe meer geld de samenleving verliest door een instabiele munt, hoe minder macht de overheid in kwestie heeft.

Uiteindelijk is het onvermijdelijk dat de samenleving een valuta adopteert die meer betrouwbare eigenschappen heeft. Daarom zullen bitcoin en de Amerikaanse dollar op de lange termijn wel weer komen bovendrijven in landen als Venezuela.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....