Verboten! Britse bank weigert bitcoin klanten te helpen

NatWest weigert klanten die transacties met bitcoin of andere cryptomunten faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan een broker of beurs die een groot volume aan transacties doorlaten. De Britse bank zegt deze zakelijke klanten de wacht toe, zo meldt The Guardian.

Verboten! Bank weigert bitcoin klanten

NatWest weigert zakelijke klanten die bitcoin – en cryptotransacties voor derden faciliteren. Het is voornamelijk bedrijven zoals beurzen, brokers of wallet providers die de dupe zijn van dit verbod.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Britse geldschieter classificeert transacties als “zeer risicovol”. Volgens Morten Friis, lid van de Raad van Bestuur bij Natwest, hanteert de bank een “voorzichtige aanpak” met betrekking tot cryptocurrency’s. Ze volgen de richtlijnen van toezichthouder Financial Conduct Authority.

Die waakhond waarschuwde onlangs Britse consumenten niet hun cash geld in cryptomunten zoals Bitcoin te steken vanwege het risicovolle karakter. Consumenten hebben géén vangnet als ze hun munten verliezen door diefstal of een andere reden.

Friis lichtte het standpunt toe tijdens een online aandeelhoudersvergadering:

“We hebben geen zin om klanten te bedienen wiens hoofdactiviteit het aanbieden of versturen van cryptovaluta is. Of anderszins transacties van deze aard faciliteren. We zien cryptocurrency’s als zéér risicovol en we springen hier voorzichtig mee op. De regels voor deze assetklasse zijn nog erg in ontwikkeling en dat volgen we nauwgezet.”

Het aanbieden van risicovolle bitcoin derivaten is al langer verboden in het Verenigd Koninkrijk. Daarom zijn aanbieders als Plus 500 en eToro vertrokken uit het land. Momenteel zijn er 4 bitcoin bedrijven die voldoen aan de anti-witwasregels van de Britse overheid, waaronder Gemini van de gebroeders Winklevoss.

Er staan nog tientallen aanvragen open die de FCA moet beoordelen, onder meer van de beurzen Kraken en Bitstamp en Blockchain.com.

HSBC

Eerder was het eveneens Britse zakenbank HSBC in het nieuws: zij weigeren de handel in het aandeel MicroStrategy, omdat dit te risicovol zou zijn. Zoals bekend heeft deze Amerikaanse firma relatief veel kapitaal gestoken in BTC als kasreserve.

MicroStrategy, waarvan Michael Saylor de CEO is, bezit momenteel 91.579 Bitcoin, omgerekend bijna 5 miljard dollar tegen de huidige marktprijs.

Lees meer over:
verbod

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...