Verenigde Staten legt sancties op aan 17 bitcoin adressen

Het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft nieuwe sancties opgelegd die te maken hebben met cryptovaluta. Het gaat om acties tegen drie personen die banden hebben met de Noord-Korea.

Sancties op Koreaans geld

Twee mannen, Wu Huihui en Cheng Hung Man, worden beschuldigd voor hun connectie met het beruchte hackerscollectief Lazarus Group. Mede hierdoor heeft de OFAC meerdere crypto-adressen gesanctioneerd.

Het gaat om 17 bitcoin adressen en één adres voor zowel Ethereum, Arbitrum als ook de Binance Smart Chain.

De Lazarus Group is dezelfde groep die een succesvolle aanval gedaan op Ronin Network. Ze maakten daarbij maar liefst $620 miljoen buit. Huihui hielp de hackgroep, terwijl Hung Man Huihui hem weer assisteerde.

Met name Huihui, gevestigd in China, droeg een steentje bij door de gestolen cryptocurrency’s voor Noord-Korea om te zetten in fiatgeld. Hoewel het exacte bedrag niet werd genoemd, verklaart het ministerie dat hij miljoenen dollars doorsluisde. Hung Man, gevestigd in Hong Kong, deed betalingen met bedrijven in ruil voor cryptocurrency’s.

Alle bitcoin adressen die gesanctioneerd zijn behoren toe aan Huihui. Momenteel zijn echter alle zeventien adressen leeg. Ze zijn het laatst gebruikt in 2021 of 2022. En voor HuiHui maakt het vrij weinig uit: hij kan gewoon nieuwe adressen genereren. Een klein foutje met deze gesanctioneerde adressen kan echter wel fataal zijn.

“Cheng werkte samen met Wu en andere OTC crypto traders die de omzetting van door Noord-Koreaanse hackers gestolen cryptovaluta naar fiatvaluta vergemakkelijken.”

Tegelijkertijd staat de derde persoon genaamd Sim Hyon Sop op de sanctielijst voor het faciliteren van “miljoenen dollars aan financiële transfers voor Noord-Korea.”

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zei verder over deze zaak:

“Alle eigendommen en belangen in eigendommen van de hierboven genoemde personen die zich in de Verenigde Staten bevinden, of in het bezit of onder controle zijn van Amerikaanse personen, worden geblokkeerd en moeten worden gemeld aan OFAC. Bovendien worden alle entiteiten die direct of indirect voor 50 procent of meer eigendom zijn van een of meer geblokkeerde personen ook geblokkeerd.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaNoord-Korea