Verloren bitcoinfortuin komt na 6 jaar weer tot leven

Verloren bitcoinfortuin komt na 6 jaar weer tot leven

In 2017 besloten de Amerikaanse autoriteiten om de exchange BTC-e met onmiddellijke ingang te sluiten. Sindsdien staat er een behoorlijke hoeveelheid bitcoin van het beursplatform vast op hetzelfde adres. Op donderdag kwam daar echter verandering in, toen een lid van een Russische Telegram-groep constateerde dat de bitcoin van het beursplatform in beweging waren.

3.299 bitcoin

De wallet in kwestie ontving in november 2022 3.299 bitcoin van een wallet die op naam van BTC-e staat. Het betreft de eerste transactie van de wallet sinds 2017. Destijds stuurde de wallet 10.000 bitcoin (ongeveer 280 miljoen dollar) naar twee niet-geïdentificeerde ontvangers.

Op 14 maart kwam plotseling één van die wallets weer tot leven en stuurde het kleine hoeveelheden bitcoin richting beursplatformen en zogenoemde over-the-counter (OTC) dealers, waarschijnlijk om de bitcoin te verkopen en in fiatgeld om te zetten.

Het blockchain-analysebedrijf Crystal Blockchain bevestigde aan de Russische crypto-website Forklog dat kleine hoeveelheden van de 3.299 bitcoin naar beurzen als KuCoin en MEXC gestuurd zijn, plus naar een OTC-bureau genaamd BTC2pm.

Volgens de data van Crystal Blockchain kwam er ongeveer 2,75 bitcoin terecht bij KuCoin via twee verschillende transacties via een kleine keten van tussenpersonen. Daarnaast ging er 1 bitcoin naar MEXC. Tot nu toe leverden beide beursplatformen nog geen commentaar op de transacties.

Het verhaal van BTC-e

Het verhaal van BTC-e is een vreemde, want volgens de Amerikaanse autoriteiten werd het handelsplatform beheerd door de Russische Alexander Vinnik, die op dat moment ondergedoken zou zitten in een resort in de buurt van Thessaloniki in Griekenland.

Naast de verantwoordelijkheid voor BTC-e, zou Vinnik zich volgens de Amerikaans autoriteiten ook schuldig gemaakt hebben aan het witwassen van geld en andere criminele activiteiten.

Na een korte periode in de Griekse gevangenis, gevolgd door zijn berechting in Frankrijk, werd Vinnik uitgeleverd aan de Verrenigde Staten in augustus om daar terecht te staan voor zijn criminele activiteiten.

Kort nadat BTC-e ermee stopte, kwam er in de vorm van WEX een opvolgen, waar de voormalige gebruikers van BTC-e weer met hun fondsen konden spelen. Een klein jaar later werd ook WEX gesloten. Later in 2019 bleek dat de Russische Alexei Bilyuchenko degene achter WEX was.

De fondsen had hij echter niet meer, omdat hij die naar eigen zeggen moest overmaken naar de Russische Federal Security Services (FSB), die hem gevangen hielden en op die manier het geld bij hem hadden losgepeuterd.

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties