Verrassende Amerikaanse inflatiecijfers: CPI negatief in juni van 2024

6313 totale weergaven

De inflatie in de Verenigde Staten was in juni negatief, volgens het nieuwste inflatierapport van de overheid. Het Consumentenprijsindex (CPI) rapport liet zien dat de inflatie met 0,1% daalde, terwijl er een stijging van 0,1% werd verwacht. Dit was een verrassende ontwikkeling die de markt speculaties deed aanwakkeren dat de Federal Reserve mogelijk de rente zou verlagen tijdens hun vergadering in september.

Op jaarbasis steeg de CPI met 3,0%, net iets lager dan de verwachte 3,1% en de 3,3% in mei. De kern-CPI, die voedsel- en energiekosten uitsluit, steeg met 0,1% in juni, terwijl een stijging van 0,2% werd verwacht. Deze kern-CPI was op jaarbasis 3,3%, wat ook lager was dan de verwachte 3,4%​.

Impact op Bitcoin en financiële markten

In reactie op deze inflatiecijfers steeg de prijs van Bitcoin snel, en bereikte even kort $59.100. Dat was een stijging van bijna 2% in de afgelopen 24 uur. Inmiddels is de prijs weer iets lager.

Traditionele markten reageerden ook positief: Amerikaanse aandelenindexfutures stegen en de rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties daalde met negen basispunten naar 4,20%. De prijs van goud steeg met 1% naar $2.404 per ounce.

Vooruitlopend op het inflatierapport van donderdag, geloofden steeds meer marktdeelnemers dat de Federal Reserve eindelijk haar benchmarkrente zou verlagen bij de vergadering in september. Volgens de CME FedWatch tool stegen de kansen op een renteverlaging naar meer dan 70%, tegenover minder dan 50% een maand geleden​.

Reactie van de Federal Reserve

Tijdens recente getuigenissen voor het Congres, erkende Fed-voorzitter Jerome Powell dat de arbeidsmarkt verzwakte en dat de Fed steeds meer gefocust is op neerwaartse risico’s voor de economie.

Hij herhaalde echter dat de centrale bank meer bevestiging wilde zien dat de inflatie terugkeert naar het doel van 2% voordat renteverlagingen echt kunnen worden overwogen​.

Toekomstige vooruitzichten

Of de recente daling van de inflatie een katalysator zal zijn voor een nieuwe stijging van Bitcoin blijft af te wachten. Bitcoin heeft de afgelopen weken onder aanzienlijke druk gestaan en daalde tot onder $54.000, wat bijna 27% onder het recordhoogte van meer dan $73.500 in het eerste kwartaal van 2024 ligt. Andere risicovolle activa, zoals Amerikaanse aandelen, zijn de hele zomer echter blijven stijgen, wat de druk op Bitcoin verder vergroot​.

De onverwachte daling van de inflatie in juni heeft invloed op geruchten over de nieuwe rentes van de Amerikaanse centrale bank.

Lees meer over:
centrale bankFed

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd