Vitalik Buterin over Ethereum: 'Groeiende blockchain is een gevaar voor de adoptie'

Vitalik Buterin over Ethereum: 'Groeiende blockchain is een gevaar voor de adoptie'

De groeiende kosten voor transacties op de blockchain van Ethereum doen de adoptie van de software niet goed. Dat laat Vitalik Buterin weten in gesprek met Toronto Star. Hij zegt dat de blockchain ‘bijna vol’ is en dat projecten problemen zullen ondervinden als er een overload aan transacties op zal komen.

Ethereum raakt vol

In theorie is een blockchain natuurlijk nooit ‘vol’. Het is een oneindige aaneenrijging van blocks met daarin informatie of transacties. Maar met deze uitspraak laat Buterin wel zien dat een blockchain-oplossing niet direct duurzaam hoeft te zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author=""]“Als je een grote organisatie bent, dan zul je met anderen gaan concurreren om de plekjes voor de transacties. Het is al duur, en het zal daardoor alleen maar duurder gaan worden, tot wel vijf keer de huidige kosten. Er is veel druk om nieuwe mensen naar het netwerk te blijven krijgen en daarom zijn de verbeteringen ook essentieel. Schaalbaarheidsoplossingen zal de drempel om met de blockchain te gaan werken verlagen.”[/penci_blockquote]

De uitspraak van Vitalik laat ook zien hoe moeilijk het is om een goede blockchain te bedenken en op te starten. Want hoe krijg je een blockchain die nog jaren mee kan terwijl het als protocol voor de hele wereld wordt gebruikt? De upgrade voor Ethereum 2.0 en de switch naar proof-of-stake laten al geruime tijd op zich wachten.

Transactiekosten

De gemiddelde transactiekosten (over zeven dagen gekeken) bereikt een 50-day low. Een dieptepunt dus. Dit is een indicator van de vraag die er op het netwerk is en deze lijkt dus enorm terug te lopen. Vitalik kijkt naar de toekomst: áls er vraag gaat komen, moet het netwerk er klaar voor zijn.

Vitalik Buterin over Ethereum: 'Groeiende blockchain is een gevaar voor de adoptie'
Transactiekosten op netwerk van Ethereum

De prijs voor een transactie neemt sinds juli af. Destijds kostte het gemiddeld nog $0,24 per transactie, op dit moment is dat $0,11. Eerder beargumenteerde de bedenker van Ethereum al dat de switch naar PoS een deel van het probleem op zal lossen.

Transacties kunnen dan namelijk op een andere manier geverifieerd worden, waardoor de fees 100 keer lager zullen zijn terwijl deze ook nog eens minder ruimte in de blockchain in beslag gaan nemen. Dat betekent dat bedrijven niet hoeven te concurreren om een plekje voor de snelste en goedkoopste transacties.

Bron: Coindesk

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan