Vitalik Buterin verkoopt memecoins en helpt Tornado Cash ontwikkelaars in hun juridische geschil

499 totale weergaven
Vitalik Buterin verkoopt memecoins en helpt Tornado Cash ontwikkelaars in hun juridische geschil

Vitalik Buterin doneert 100 ETH om de ontwikkelaars van Tornado Cash te ondersteunen in hun juridische strijd, na kritiek op het gebruik ervan voor het witwassen van geld.

Vitalik Buterin doneert 100 ETH

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, heeft de krantenkoppen gehaald door 100 ETH te doneren ter ondersteuning van de juridische verdediging van de ontwikkelaars van Tornado Cash. Deze donatie volgt op een recente sell-off van memecoins uit zijn persoonlijke bezit, wat de aandacht trok in de cryptogemeenschap.

Volgens gegevens van Wu Blockchain verkocht Buterin verschillende memecoins zoals NEIRO, MOONDENG, DEGEN en KABOSU, net als de USDT gedoneerd door het CATE project, en ruilde deze in voor ETH:

Na het voltooien van deze transacties droeg hij 100 ETH bij aan het verdedigingsfonds voor Alexey Pertsev en Roman Storm, die op het moment in een juridisch geschil zitten vanwege beschuldigingen van witwassing.

Deze nieuwste bijdrage is niet de eerste steunbetuiging van Buterin aan de ontwikkelaars van Tornado Cash. Eerder dit jaar schonk hij 30 ETH aan hetzelfde doel, waarmee hij blijk gaf van zijn voortdurende inzet om het team van Tornado Cash te steunen te midden van toezicht van de toezichthouders.

Wat is er aan de hand met Tornado Cash?

Tornado Cash, een gedecentraliseerd platform, combineert verschillende tokens om de transactiegeschiedenis te verdoezelen, waardoor het een doelwit wordt voor autoriteiten. Amerikaanse functionarissen hebben het platform ervan beschuldigd het witwassen van geld mogelijk te maken en criminele activiteiten te ondersteunen. Sinds de lancering is de dienst naar verluidt gebruikt voor het op grote schaal witwassen van geld.

De oprichters van het platform, Pertsev en Storm, zijn momenteel verwikkeld in juridische strijd. Pertsev zit in Nederland een gevangenisstraf van vijf jaar uit, terwijl Storm in de Verenigde Staten op zijn proces wacht. De locatie van de derde medeoprichter, Roman Semenov, blijft onbekend.

Verband met de recente memecoin sell-off?

De donatie van Buterin leidde tot discussie over de vraag of deze direct verband hield met de winst die hij maakte met zijn recente memecoin-verkopen, maar zijn geschiedenis suggereert een consistent patroon van het gebruik van dergelijke fondsen voor liefdadigheidsdoelen. In het verleden heeft hij de opbrengsten van ETH gedoneerd aan verschillende non-profit initiatieven, waaronder een dierenwelzijnsfonds.

Ondanks de controverses blijft Tornado Cash aanzienlijke steun ontvangen van de cryptogemeenschap. Grote instellingen als Matter Labs en de Uniwao DAO hebben grote donaties bijgedragen aan het verdedigingsfonds, wat wijst op een wijdverbreide bezorgdheid over de juridische gevolgen voor ontwikkelaars als de regering de zaak wint.

Wat betekent de rechtszaak voor de cryptowereld?

Voor velen in de cryptowereld zou de uitkomst van deze juridische strijd de toekomst van gedecentraliseerde platforms en de rechten van ontwikkelaars kunnen bepalen. Een overwinning van de overheid zou een precedent kunnen scheppen dat ontwikkelaars ervan weerhoudt soortgelijke protocollen te creëren of te ondersteunen, waardoor er bezorgdheid ontstaat over de vrijheid om te innoveren in de blockchain-ruimte.

Op dit moment blijft het verdedigingsfonds voor Pertsev en Storm groeien, terwijl aanhangers ze ondersteunen en benadrukken dat ontwikkelaars niet verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de manier waarop gebruikers open-source protocollen gebruiken.

Lees meer over:
Tornado CashVitalik Buterin

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...